Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

24-08-2018

Løgnpressen

Når USAs president og norske Frp-politikere kaller pressen for løgnere og sier at de boikotter medier, løper tankene til uttrykket «Lügenpresse» som vi kjenner fra mellomkrigstidas Tyskland.

Det er ufint å «hitle» en debatt – altså å sammenligne standpunkter man er uenige i med utsagn vi kjenner fra Hitler og nazismen. Men noen ganger er det likevel riktig å gjøre nåtidas beslutningstakere oppmerksomme på at retorikken de bruker er farlig nære det autoritære og illiberale. En del Frp-toppers omtale av utvalgte medier er et slikt eksempel. Vårt mål er ikke å brunskvette dem, men å få dem til å reflektere over de problematiske sidene den fiendtlige omtalen de har av den frie pressen kan ha på sikt.

Når USAs president og norske Frp-politikere kaller pressen for løgnere og sier at de boikotter medier, løper tankene til uttrykket «Lügenpresse» som vi kjenner fra mellomkrigstidas Tyskland. Makthavere som ønsker å diskreditere de institusjonene i samfunnet som skal kritisere, kontrollere og ansvarliggjøre dem, setter umiddelbart våre demokratiske instinkter i alarmberedskap.

Les også. – Dette er tilslørende dobbeltkommunikasjon

Vi har flere eksempler på at Frp-politikere har boikottet og ønsket å stanse journalistikk de ikke liker. Nå sist er det tidligere justisminister Per-Willy Amundsen som «ikke vil bruke tid på innvandringsnaive medier som mangler presseetikk og opptrer upålitelig, uforsvarlig og uanstendig». Derfor nekter han å forholde seg til avisen iTromsø. I sommer skrev stortingskollega Christian Tybring-Gjedde på Facebook: «La Aftenposten dø i fred». Årsaken var at avisen hadde en mening om hijab som Tybring-Gjedde ikke likte.

Ingen forventer eller krever at politikere og andre maktpersoner skal like eller være enige i alt som skrives om dem og deres maktutøvelse. Tvert imot er det sunt og grunnleggende viktig i et demokrati at vi har uenighet, meningsbrytning og debatt. Problemet dukker opp når landets mektigste ikke ser og forstår at den uenigheten og kritikken de opplever i et offentlig ordskifte er en helt naturlig del av et åpent demokrati. Eller for å si det med Venstres Abid Raja, slik han formulerte det i Dagsavisen i går: «Slike boikotter undergraver den norske samfunnsmodellen og samfunnsstrukturen».


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!