12-01-2018

Lærer Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo går de distansene han vil i OL. Eirik Brandsdal er inne på sprintlaget. Og der stopper det.

Etter neste ukes sprint i Planica skal trenerne gjøre sitt tøffe uttak. Det er bare to til som får gå sprint i OL.

Gårsdagens tredjemann og vinterens overraskelse, Hemings Kasper Stadaas, la inn en sterk søknad med sitt bronseløp. For så å bli disket! Men som vanlig er det alle de som ikke deltok, det er flest spørsmål rundt. De mest profilerte heter Petter Northug, Finn-Hågen Krogh og Sindre Bjørnestad Skar. Og hvor redusert var Pål Golberg? Blir det amerikansk uttak?

Eirik Brandsdal er veteran i sirkuset og han var den første av de etablerte som satte seg ned og analyserte kometen Klæbos teknikk. Hvorfor er trønderen alene om å bruke sin løpende teknikk i sprint?, lurte han på. Kjelsås-løperen har brukt videostudier til å endre sin egen stil. Og det skaffet ham det viktige NM-sølvet i går i den hensynsløse kampen om OL-plass.

Men marginene er uhyre små. Klæbo var nesten skremmende suveren. Brandsdal kom til finalen som «lucky loser». Hadde det stoppet i semifinalen hadde bildet sett helt annerledes ut. NM-sprinten har vært definert som et viktig løp i graderingen av OL-kandidatur. Og da er sølv tellende. For OL-sprinten går også i klassisk stil og løypa i Pyeongchang er enda et hakk tøffere enn NM-traseen.

Det forklarer også hvorfor Marit Bjørgen har lyst på denne distansen i OL. Tidligere i vinter vurderte hun å droppe den, hun har vært bakpå i verdenscupen. Hun var langt fra suveren i NM, men hun vant duellen med Kathrine Harsem, kanskje eneste reelle utfordrer bak de tre som ikke gikk i går, men som er klare hvis de vil: Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng. Falla er sjuk, de to siste hviler ut etter Tour de Ski.

Johannes Høsflot Klæbo har gjort sprint til formel-1 øvelsen. Ved å oppre som tidenes yngste læremester.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!