22-03-2011

Kvalitet er viktigst

Kommunen har et langvarig og godt samarbeid med ideelle sykehjem. Dessverre er disse sykehjemmene nå under press fra kommersielle aktører, slik som de kommunale.

KrFs Aud Kvalbein skriver (10/3) at hun ikke deler Aps angst for private, og at kvalitet i eldreomsorgen er viktigst. Jeg er glad for at KrF understreker hvor viktig kvalitet er i eldreomsorgen. For oss i Arbeiderpartiet er det viktigste at vi har nok sykehjemsplasser og at disse gir god omsorg. Derfor har vi også ønsket ideelle organisasjoner i Oslos sykehjem.

Vi vedtok i helgen vårt kommuneprogram. Vi ønsker at sykehjem i Oslo skal være drevet av kommunen og ideelle aktører, fordi disse har omsorg som sitt hovedfokus.

Kommunen har et langvarig og godt samarbeid med ideelle sykehjem. Dessverre er disse sykehjemmene nå under press fra kommersielle aktører, slik som de kommunale. For eksempel var Paulus sykehjem drevet av Kirkens Bymisjon fram til Attendo Care vant en anbudsrunde og tok over driften. Bymisjonens innsats over mange år for å bygge opp et veldrevet sykehjem var ikke nok da prisen ble for høy for Høyre og Frp.

Dessverre vet vi altfor lite om kvaliteten på omsorgen både i kommunale, ideelle og kommersielle sykehjem. Brukerundersøkelser brukes som eneste bevis på at alt står bra til. Disse bør brukes med større forbehold enn det byrådet gjør.
Blant annet er det sykehjemmene selv som bestemmer hvilke beboere som skal besvare undersøkelsen, og det er svært varierende svarprosent. Synovate, som utførte undersøkelsene, framhever selv dette og mener resultatene bør tolkes med omhu.

Kvalbein sier KrF har bremset byrådet og moderert deres anbudsiver. Det er bra at KrF sier at en gjennomgang etter Adecco-skandalen er viktigere enn nye anbudsrunder. Men Høyre og Frp er klare i sin sak – de vil konkurranseutsette alle sykehjem i Oslo.

Om KrF fortsatt vil ha ideelt drevne sykehjem i Oslo, bør Kvalbein tenke gjennom hvilket byråd de støtter. Skal de ideelle ha gode arbeidsvilkår, må de slippe stadige trusler om anbud. Vi håper KrF vil være med i arbeidet for bedre kvalitet i eldreomsorgen og ikke støtte byrådets ensidige tro på markedskreftene.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!