10-08-2015

Kurderne fortjener bedre!

Kurdernes "belønning" må ikke være massiv bombing.

OSLO 190914 
  
 Jan Bøhler (politiker Arbeiderpartiet) fotografert i Groruddalen. 
  
 FOTO: FREDRIK BJERKNES

Det føltes viktig og riktig for meg å stille opp og tale under en stor markering kurderne hadde i Oslo fredag kveld. For de som ikke har flyktet når halshuggerne i IS rykker inn - men fører en kamp på liv og død som er avgjørende for hele verdenssamfunnet, er de kurdiske styrkene i Nord-Syria (YPG) og i Nord-Irak (Pesjmergaen). Med kvinnelige soldater i spissen har de holdt stand i Kobane, mens hele verden holdt pusten - og de har begynt å presse IS tilbake i grenseområdene mot Tyrkia og i irakisk Kurdistan.

Da er ikke "belønningen" de fortjener at Tyrkias president setter i gang massiv bombing av kurdiske områder. (Han sier at de også skal bombe IS, men det har vi sett lite til.) Isteden må Norge, Nato og EU kreve at fredsavtalen mellom Tyrkia og PKK siden 2013 gjenopprettes. De kurdiske geriljakrigerne i PKK rettet mot tyrkiske områder, må også bidra, men hovedansvaret hviler på Tyrkia. De må presses til å forstå at det handler om så mye mer enn deres interne strid med kurderne.

Det er avgjørende at alle krefter nå samles om å bekjempe det som er den bestialske hovedfienden - IS, som vil spre frykt og terror i hele verden. Hvis tyrkerne hadde tatt rollen sin som Nato-land og stått opp slik kurderne gjør, ville situasjonen vært en helt annen. Da ville ikke tusener av IS-fremmedkrigere kunne komme reisende gjennom Tyrkia til IS-områdene. Vi må trappe opp støtten til kurderne framover - og særlig sørge for humanitær hjelp til krigsherjede og lidende Kobane, som langt på vei er blokkert av Tyrkia. Den store faren er at splittelsen og striden som bombingen av kurderne skaper, kan føre til at terroristene i IS kan rykke fram igjen. Det må ikke få skje!


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!