26-11-2015

Kulturens verdi

I et innlegg i Dagsavisen tar Høyres bystyrerepresentant Geir Kvarme til orde for en mer instrumentell kulturpolitikk og synes at jeg skal bruke færre floskler om «kulturens egenverdi».

Han mener kulturen selv må være sitt samfunnsansvar bevisst, at kunsten må legitimere de pengene man bruker på den. Han tar til orde for et strengere kvalitetssyn. Han mener prinsippet om armlengdes avstand i kulturpolitikken er misforstått. Kvarme viser nye takter og er et friskt pust i de borgerliges kulturpolitikk.

Jeg er ganske sikker på at Kvarme og jeg er enige om at kulturen har en verdi i seg selv. At Oslo er Norges fremste kulturby gir livet til Oslos innbyggere mer smak og farge. En god kulturpolitikk vil bidra til å videreutvikle dette. Det at kulturen har en egenverdi står for meg ikke i motsetning til at kulturen også positive ringvirkninger utover denne. Tvert imot. Kultur skaper fellesskap. Kultur skaper arbeidsplasser. Kultur gir mennesker i alle aldre en meningsfylt fritid. Kultur skaper innsikt og forståelse, men også følelse. Kultur er et rom for å utforske ideer. Både som utøver, amatør, publikum og elev.

En kulturpolitikk som utelukkende baserer seg på et instrumentelt kultursyn tror jeg imidlertid ikke vil lykkes. At korps bidrar til å inkludere barn og ungdom med minoritetsbakgrunn er fantastisk, men korpsets kjernevirksomhet – å spille musikk sammen – er likevel det viktigste. Og det som gir oss en flott opplevelse.

Nasjonalt har Høyres kulturpolitikk stått for lavere tilskudd til kulturen under dekke av å gjøre den mer «fri». Jeg mener det er feil vei å gå når kulturbudsjettene kuttes. Jeg vil prioritere barn og unges kulturtilbud, og et inkluderende og tilgjengelig tilbud.

Å legge til rette for at alle uansett bakgrunn kan ha gode kulturopplevelser og også bli utøvere innen kunst og kultur krever en aktiv kommune. Det betyr at vi må styre tilskuddene, vi må lage verksteder og øvingslokaler og vi må skape arenaene. Kvalitet skapes når kulturen får rom til å utvikle seg på egne premisser, ikke når vi som politikere prøver å overta programmet.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!