Debatt

KrFs endeløse omkamp

Nytt år og nye regjeringsforhandlinger. Nytt av året er at kvinners rett til å bestemme over egen kropp ligger i potten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På politisk kvarter onsdag 2. januar sier Kjell Ingolf Ropstad at abortloven har vært uendret i 40 år, til tross for at teknologien har endret seg. Han mener at ettersom teknologien har gitt oss mulighet til å vite mer om fosteret før fødsel, så bør abortloven endres slik at den setter flere begrensninger for hva kvinner kan foreta seg. Dette er å snu problemstillingen på hodet, men ikke et uventet utspill fra KrF. Økt kunnskap om fosteret gjør kvinner i stand til å ta opplyste og gode valg for seg selv og for sin familie.

Når abortloven har vært uendret i 40 år så er det fordi det er en godt skrevet lov, som slår fast prinsipper som har stått seg godt over tid. I loven heter det at der svangerskapet kan føre til en vanskelig situasjon for kvinnen, så skal hun tilbys råd, informasjon og veiledning. Det er den bistanden samfunnet kan tilby henne, men at det er kvinnen selv som skal treffe det endelige valget. Loven sier at det er slik byrden skal fordeles, mellom samfunnet og kvinnen – men den tydelig på at det tilslutt er opp til kvinnen selv. Det er hun som må leve med valget og hun som best forstår sin egen situasjon, ikke leger, prester eller politikere.

Dette prinsippet gjelder også ved fosterreduksjon, som KrFu leder Martine Tønnesen torsdag 3. januar håper skal bli en seier for den nye regjeringen. Tønnesen og KrF, men også Høyre, har forsøkt å skape et inntrykk av at fosterreduksjon skjer av komforthensyn, og er tidligere tatt for faktafeil av faktisk.no for uttalelser om at vi opplever «tvillingabort-turisme» til Norge. Det finnes ingen dokumentasjon som underbygger dette, tvert i mot.

Tvillingsvangerskap er per definisjon et risikosvangerskap, går nesten aldri hele svangerskapet ut og gir ofte premature barn. Abortregisteret dokumenterer at fosterreduksjon i all hovedsak skjer når det oppstå medisinske komplikasjoner som vil være en fare for både mor og barn. Alternativet er i mange tilfeller at begge barn dør. Det dreier seg altså ikke om at det ikke "passer", men der reduksjonen øker muligheten for liv for ett barn og mor. I 2016 ble det gjort en grundig lovvurdering av fosterreduksjon. Den slo fast at «Adgang for kvinnen til å få gjennomført fosterreduksjon der hun ønsker dette, er en løsning som ivaretar den rett til selvbestemmelse som loven bygger på.» Et stort flertall på Stortinget sluttes seg til denne vurderingen.

Å forby fosterreduksjon er å uthule retten til selvbestemt abort. La det ikke være noen tvil om det. KrF har et annet syn på abortloven enn andre parti i Norge, det synet har de hatt i 40 år og argumentene de bruker er de samme. Dagens kamp for å endre abortloven er altså ikke et resultat av ny teknologi. Det er en omkamp, som Høyre nå dessverre har akseptert å bli med på – på tross av at både Frp, Venstre og et bredt flertall på Stortinget sier at det er uaktuelt. Er det ikke snart på tide at Erna Solberg skjærer gjennom, er ærlig og sier at dette ikke er realistisk å gjennomføre?

Mer fra: Debatt