ANNONSE
KrF-leder Knut Arild Hareide før Stortingets spørretime i går. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

KrF-leder Knut Arild Hareide før Stortingets spørretime i går. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

21-04-2017

KrF svikter

KrF sørger for at det ikke blir flertall i Stortinget for å avgradere Riksrevisjonens sammendrag av sin kritiske rapport om sikring av terrormål.

At Høyre og KrF ville danse etter Forsvarsdepartementets og regjeringens pipe var ventet. Men at KrF skulle danse med var mer uventet.

I Stortingets spørretime onsdag oppfordret KrF-leder Knut Arild Hareide statsminister Erna Solberg om å avgradere rapporten. Det er etter Hareides mening ikke saklige grunner for å hemmeligholde. Her er han på linje med de øvrige opposisjonspartiene.

Vi hadde derfor trodd at Knut Arild Hareide som i sin tid ledet Stortingets 22. juli-komité på en utmerket måte, ville ha mot og forstand til å stå på Stortingets side i denne maktkampen. Det er sikker parlamentarisk tradisjon for at Stortinget må få alle kortene på bordet som trengs for en forsvarlig saksbehandling. Hvis ikke regjeringen bøyer seg for dette prinsippet, har Stortinget både rett og plikt til å kreve at det skjer.

Kulturen i Forsvaret er at mest mulig skal holdes hemmelig. Det er forsvarsministerens politiske ansvar å sørge for å fjerne overdrevent hemmelighold. Når hun ikke gjør jobben, burde statsministeren ha kjent sin besøkelsestid. Statsminister Erna Solberg gjør ikke det. I Stortingets spørretime tviholdt hun på hemmelighold til tross for at innholdet er kjent gjennom lekkasjer i Dagens Næringsliv.

Stortingets behandling av Riksrevisjonens slakt av regjeringens arbeid med å sikre vitale mål i Norge mot terror og konflikt, blir etter dette en vits. Fordi regjeringen tviholder på et formelt hemmelighold er Stortinget nå avskåret fra å referere til innholdet i en rapport som er offentlig kjent gjennom mediene.

Statsminister Solberg har tatt politisk prestisjerytteri til et høyere nivå. KrF-leder Knut Arild Hareide har hengt seg på.

 


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!