Debatt

KrF-sporet har løpt ut i sanden

Ap har sagt farvel til KrF for godt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I år har det skjedd mer i norsk politikk enn på mange tiår. Landet får en flertallsregjering bestående av alle de borgerlige partiene på Stortinget. Sentrum er for første gang i etterkrigstida forsvunnet som et selvstendig politisk tyngdepunkt. Venstre har gått inn i regjeringen og blitt et høyreparti. KrF er splittet og henger så vidt sammen. Knut Arild Hareide er på vei ut som leder. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad er på vei inn som leder.

I Ap puster mange lettet ut nå som KrF har valgt høyre side. Ap kan konsentrere seg om å bygge sitt eget hus. Det er ro i stua, som en Ap-representant sa. Frykten er at det kan bli for rolig. Ap kan havne i skyggenes dal. Heretter er det ikke i Stortinget, men i regjeringen beslutningene tas. Stortinget blir et sandpåstrøingsorgan med en flertallsregjering. Opposisjonstilværelsen kan bli grå og trist. Jonas Gahr Støres drøm om å danne en sentrum/venstre-regjering er knust. Selv om KrFs regjeringsforhandlinger skulle gå skeis, er det ingen vei tilbake til Ap. KrF har avslørt at det har en reaksjonær flertallsfløy som hører hjemme på høyresiden. KrF er dypt splittet. Restene faller trolig ut av Stortinget ved neste stortingsvalg. Dette er ikke et parti å satse på.

Nå som KrF-sporet har løpt ut i sanden, kan Ap konsentrere seg om et annet spor, det som går mot venstre. Ap, SV og Sp vil fram til stortingsvalget bruke tid på å finne fram til saker som binder dem sammen. Et fellesskap om saker vil danne et godt grunnlag for en rødgrønn regjeringsplattform etter valget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil derimot ikke heise et felles rødgrønt regjeringsflagg ved stortingsvalget slik Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga gjorde foran valget i 2005. Det blir ingen samling om Ap som det dominerende partiet på rødgrønn side. SV og Sp vil ha handlingsrom for å kjøre fram sine egne saker i valgkampen, som EØS-saken for eksempel.

Høyre, og spesielt statsminister Erna Solberg, har de siste ukene vist fram en overraskende brutal og rå maktpolitisk side. Da Høyre forsto at det begynte å brenne under statsministerens taburett, slo partiet til og tilbød nødhjelp til KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og hans fløy. Det har rast mange maktkamper i norske partier. De er blitt fulgt med skrekkblandet fryd og kommentarer fra andre partier. Men aldri tidligere har noen partileder og statsminister gått inn med aktiv støtte til den ene fraksjonen slik Erna Solberg og Høyre har gjort i KrF-striden.

Dropper mistillit: KrF feiget ut

Erna Solberg har festet en skamplett på statsministerstillingen og på Høyre med sin hensynsløse bruk av abortloven i kampen for å redde regjeringens flertall i Stortinget. Det er ingen unnskyldning at det var nestlederduoen Ropstad og Bollestad som kom til Erna Solberg for å be om aborthjelp. Som statsminister skulle Solberg på et formelt grunnlag ha avvist å forhandle bort abortlovens paragraf 2c. Saken sto ikke på regjeringens agenda og Stortinget står samlet bak abortloven, med unntak av KrF. Erna Solberg har vunnet kampen om statsministertaburetten, men gjort stor skade på sitt omdømme som statsminister.

I Stortingets ordinære spørretime forrige onsdag fikk Erna Solberg så hatten passet for sitt abortutspill. Da hadde hun problemer med å skille mellom Høyre-hatten og statsministerhatten. I den muntlige spørretimen i går hadde hun også problemer med hattebytte. Vi fikk vite at det er som Høyre-leder Solberg har åpnet for en diskusjon om abortloven og ikke som statsminister.

På spørsmål fra Ap-leder Jonas Gahr Støre avviste hun å utdype hva hun egentlig har ment om abortloven og paragraf 2c. Hun viste til de kommende regjeringsforhandlingene med KrF og at det ikke er sikkert at det blir enighet om å forandre abortloven. Der fikk KrFs nestleder Ropstad den for at han satset så sterkt på at Erna Solberg ville åpne for en «historisk mulighet» for å endre loven. Sannsynligvis kommer det omtrent ingen ting ut av den «historiske muligheten».

KrF starter denne uka sonderinger om å få være med på regjeringslaget nå som partiet har sørget for flertall for statsbudsjettet. KrF slipper nok inn i regjeringen selv om et grettent Frp vil stritte imot. Irritasjonen i Frp over KrF steg til raseri da KrF i stortingssalen, samtidig med budsjettforhandlingene i finanskomiteens møterom, stemte for å reversere Frps taxfree-ordning. Frp har selv holdt på med den typen dobbeltspill i hele sin tid som regjeringsparti. Partiet møter nå seg selv og KrF i døra. Det lover ikke godt for samarbeidet mellom de to i regjeringen.

Mer fra: Debatt