Debatt

Krafttak for bedre boliger

Oslo kommune og Husbanken samarbeider om byutvikling og boligsosialt arbeid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Osmund Kaldheim, adm. dir. i Husbanken

Boligprisene i Oslo har økt kraftig de siste årene. Nå øker også leieprisene. Samtidig er det mange som bor trangt i gamle boliger eller opplever at de ikke kommer inn på boligmarkedet i det hele tatt. Det vil Husbanken og byrådet i Oslo gjøre noe med. Derfor har vi inngått en samarbeidsavtale som skal gjøre det lettere for flere å få tilgang til boliger med god kvalitet. Sammen skal vi bruke vår kunnskap og våre tilskuddsordninger for en bedre byutvikling, en sterkere områdesatsing og et boligsosialt arbeid slik at flere i Oslo kan få et godt sted å bo.

De siste ukene har det vært flere saker i nyhetene som viser ulikheten mellom bydeler i Oslo. I likhet med at tilgang til barnehageplasser, skoler og kollektivtilbud er viktig for barns oppvekst, så er også gode boliger og trygge boområder avgjørende for et godt oppvekstmiljø.

Gode boliger handler om folks velferd. Både kommunen og Husbanken har et ansvar for å hjelpe de som er vanskeligstilte på boligmarkedet. Det er folk som ikke har mulighet til å skaffe seg tilfredsstillende boforhold på egen hånd eller som bor i et uegnet bomiljø. Noen står helt uten egen bolig, i fare for å miste den boligen de har eller de bor trangt og nedslitt. Med tettere samarbeid kan kommunen og Husbanken utnytte vår kunnskap og våre ressurser bedre. Husbanken forvalter betydelige midler til bostøtte, tilskudd og lån. Det handler om å gi råd og veiledning, skaffe egnede boliger, gi økonomisk støtte, sette i gang nærmiljøtiltak, eller gi oppfølging i hjemmet.

Oslo kommune og Husbanken har i flere år samarbeidet om å bedre boforholdene i hovedstaden. Nå tar vi samarbeidet videre for å få til nye og bedre løsninger.

Nye løsninger

Oslo er en by med store kontraster. Her bor de fattigste og de rikeste menneskene i Norge. I noen områder er det stor familiefattigdom. De siste årene har det for mange, også for folk med helt alminnelig inntekt, blitt vanskelig å kjøpe seg sin første bolig i Oslo. I tillegg er leiemarkedet uforutsigbart, noe som skaper ustabilitet for barn og voksne som må flytte mot sin vilje og skaffe seg et nytt sosialt miljø i andre deler av byen.

For mange kan Husbankens startlån og andre økonomiske virkemidler være inngangsbilletten til boligmarkedet. Oslo kommune ser også på andre løsninger, som «Leie til eie-modellen», der man gradvis kjøper seg inn i boligen man leier. Det er viktig for kommunen å legge til rette for en større utleiesektor i Oslo. Vi skal samarbeide om å få frem flere prosjekter med rimelige priser og enkle, men gode kvaliteter som også er miljø- og klimavennlige. Kommunen ønsker også å legge til rette for mer varierte leilighetstyper og boformer, gjerne med fellesrom og deleordninger for dem som ønsker det. Dette kan redusere kostnader, fremme sosiale fellesskap og legge til rette for en mer miljøvennlig livsstil. Vi vil ha et større mangfold i boligmarkedet, som gjør det mulig for folk med ulik tykkelse på lommeboka og i ulike livsfaser å bo i hovedstaden.

Byutvikling er mer enn fysisk planlegging

Byutvikling handler ikke bare om fysisk planlegging, men også om hvordan man gjør områder gode å bo i. De langsiktige sosiale konsekvenser må alltid vurderes i alle byutviklingsprosesser slik at vi unngår en delt by.

I samarbeid med Husbanken har Oslo kommune utviklet en metodikk for områdesatsinger. I Groruddalen har vi gjennomført åtte såkalte områdeløft, der vi har jobbet på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer, og i tett samarbeid med innbyggerne. Nå er vi i gang med et tilsvarende arbeid på Tøyen.

Sammen får vi større gjennomslagskraft når alle våre virkemidler legges i samme verktøykasse. I tillegg til økonomiske virkemidler, har Husbanken et stort faglig nettverk og erfaringer fra boligsosialt samarbeid med andre kommuner hvor det gjennomføres spennende tiltak. Oslo kommune har på sin side store og dyktige fagmiljøer, både sentralt og lokalt i kommunen. Den nye samarbeidsavtalen fører til at vi nå spisser samarbeidet og gjør Oslo til en bedre by å bo i.

Mer fra: Debatt