Debatt

Kongens nei ga OL-gull

Kanskje Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug må ty til kongehuset for å komme til OL.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Selv om toppidretten er litt mer komplisert enn i 1960, skal man ikke utelukke at selv kong Harald har tenkt sine tanker om OL-uttaket foran de kommende vinterlekene i Pyeongchang. Han er som kjent usedvanlig oppdatert og har møtt Northug og Bjørndalen utallige ganger.

«Jeg ser helst at Brusveen tas ut til Squaw Valley». Sitatet skal altså tilhøre hans far, Olav V, og det handlet om langrennsløperen Håkon Brusveen, den mest omtalte anekdoten i historien om norske OL-uttak. Den er behørig beskrevet både i Einar Oddens lune biografi om Håkon Brusveen og skihistoriker Thor Gotaas grundige gjennomgang av langrennshistorien. Den viser bare hvilken status olympiske vinterleker har hatt i det norske folk.

Når vi da skriver «Kongens nei» i tittelen, handler det om kongens uenighet med OL-komiteen. Men hvor innstendig dette var er kanskje overdrevet. Initiativet kom fra journalisten Sverre Fodstad i Aftenposten som ringte kabinettssekretær Bommen og ba ham orientere kong Olav om at Brusveen hadde vunnet et testrenn på Sollihøgda dagen før (!) OL-troppen skulle reise til USA. Like etterpå kom svaret fra kongen, som igjen ble formidlet videre til OL-komiteen. Og da gikk det raskt. Brusveen, som da egentlig hadde lagt opp, sluttet seg til troppen som reserve.

Testløpet på Sollihøgda kom i stand etter at både mediene og publikum nærmest hadde satt i gang en aksjon. Etter mye tvil stilte Brusveen opp, rennet ble avviklet som parløp (!) og Brusveen startet sammen med den senere landslagssjefen Oddmund Jensen. Brusveen slo alle. Et slikt testløp kom dessverre ikke i stand verken for Petter Northug eller Ole Einar Bjørndalen. Det fantes ingen verdenscup i 1960.

I den lille landsbyen Squaw Valley ble altså historien fullført, Brusveen kom med på 15 km-laget, han startet tidlig, men ingen skjønte at han kjempet om gull før han var i mål. Han fikk høre av sekundantene at han kjempet om bronse. Men de finske og svenske legendene Veikko Hakulinen og Sixten Jernberg klarte ikke å svare på avslutningen. Brusveen slo Jernberg med tre sekunder i et renn som varte i nesten 52 minutter. To dager senere fikk Finland revansje på stafetten da Hakulinen slo Brusveen i spurten, den første skulder til skulder-duellen i stafetter i internasjonale mesterskap.

Ole Einar Bjørndalen er uenig i OL-uttaket i 2018 etter å ha deltatt i seks OL tidligere. Petter Northug vet vi mindre om ettersom han ikke taler til offentligheten utover egne mediekanaler. Men det finnes også reserveløsninger for OL i Sør-Korea. Skulle en av dem komme på den lista, blir det uten kongens hjelp. Men han ville temmelig sikkert sagt ja om han ble spurt.

Mer fra: Debatt