ANNONSE

15-02-2011

Kolberg og Høyre-koden

Det er ikke sant når Martin Kolberg sier at Høyre ikke ønsker en sterk fagbevegelse.

Kolbergs forsøk på å knekke Høyre-koden sto å lese i Dagsavisen (8/2). Han har to virkemidler: a) Først argumenter med at det Høyre sier, ikke er det vi står for, b) så skape et bilde av at Arbeiderpartiet har patent på velferdssamfunnet.

Høyre driver ikke noe dobbeltspill, slik Kolberg hevder. Vår hensikt er å presentere for velgerne hva som er Høyres alternativ. Høyre ønsker velferd som virker. Svært mye er bra i dagens Norge, men mye kan forbedres. Høyre ønsker et samfunn med muligheter for alle, der forskjellene er små og fellesskapet sikrer at alle får tilgang til de viktige velferdstilbudene. Det er disse verdiene Høyre vil bevare, når vi mener at det er nødvendig å forandre for å bevare.

Velferden virker ikke når rusavhengige som ønsker å bli rusfrie står i kø, samtidig som gode behandlingstilbud blir lagt ned eller står ubrukte. Velferden virker ikke når barnevernsbarn ikke får stabile fosterhjem, mens regjeringen sier nei til hjelp fra Frelsesarmeen til å skaffe fosterhjem. Velferden virker ikke når mange tusen som møter funksjonshemmende barrierer ønsker å jobbe, men kun får tilbud om uføretrygd.

Høyres svar på dette er å endre systemet og sikre den enkelte mulighet – ikke bare til å klage, men også til å bytte. Rusavhengige som er motivert for en behandling på et sted som er godkjent – må få velge å få behandlingen sin der, selv om de tilfeldigvis ikke bor i et foretaksområde som har anbud med det behandlingsstedet. Vi må si ja når Frelsesarmeen tilbyr seg å rekruttere og følge opp fosterhjem. Folk som ønsker å jobbe må bli møtt med muligheter for arbeid, istedenfor passive støtteordninger. Derfor mener vi at valgfrihet gir trygghet.
Det er ikke sant når Kolberg sier at Høyre ikke ønsker en sterk fagbevegelse. Høyre mener det er en fordel med store og brede arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. Det vi er kritiske til, er at Arbeiderpartiet i regjering behandler en organisasjon, som de også får store økonomiske bidrag fra, annerledes enn de andre organisasjonene. Det er heller ikke sant at Høyre ønsker å fjerne fagforeningsfradraget. I vårt siste forslag til statsbudsjett var det foreslått redusert til det nivået det var under Stoltenberg I-regjeringen. Men samtidig så øker vi skattefradraget for dem som ønsker å bidra til andre organisasjoner – for eksempel på velferdsområdet. Et sterkt innslag av frivillig sektor – som en uavhengig og kritisk faktor i samfunnet, mellom stat og marked – er også etter Høyres syn en viktig del av den nordiske modellen.

Da statsministeren sto skulder til skulder med sine nordiske kollegaer i Davos for å markedsføre den nordiske modellen, så sto han sammen med borgerlige statsministre fra både Sverige og Danmark. Det Norske Arbeiderparti kan ikke ta patent på de samfunn som har utviklet seg i de nordiske landene – både under borgerlig og sosialdemokratisk styre. De norske og nordiske verdiene tilhører ikke ett parti, men hele vårt samfunn.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!