24-11-2017

Klima, festtaler og rettssaker

Eivind Trædal skriver i Dagbladet 20. november om klimasøksmålet. Han gir – med rette – uttrykk for at grunnlovsparagrafer skal være noe mer enn bare festtalebeskyttelse.

Han mener det ikke er udemokratisk med rettslig prøving. Tilsynelatende synes han at klimasøksmålet er et godt eksempel på dette.

Ja, det er riktig at det er på høy tid at minoritetsbeskyttelse får reelt innhold, ikke bare er et festtalebegrep. Rettslig prøving av de politiske statsmakters rekkevidde er viktig. Slik prøving er udemokratisk, men ikke nødvendigvis uønsket. I vår tid med demokrati som erstatningsreligion prøver imidlertid så å si alle å unngå å snakke negativt om nettopp demokrati.

Er klimasøksmålet et godt eksempel? Nei! Miljøparagrafen burde neppe vært der i førsteomgang. Den åpner for all mulig misbruk, som klimasaken forøvrig. Klimasaken brukes til å utvide politikeres makt. Når Trædal omtaler klimasøksmålet som begrensning av politikeres makt, er det muligens fordi han ikke selv som klimapolitiker klarer å se hvordan klimasaken nettopp brukes til å fremme politisk makt.

Men kanskje vi nå kan få se klimapåstandene bli gjort gjenstand for en juridisk bevisstandard?

 

J.K. Baltzersen er redaktør av antologien Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

Foto: Chris Potter (Flickr)


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!