Debatt

Klart for stridsmøte

Denne uka blir Europas forhold til partneren på andre sida av Atlanteren igjen satt på prøve

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Med den katastrofale avslutningen på G7-møtet i Canada i juni friskt i minne er forventningene på et bunnivå før NATO-toppmøtet onsdag og torsdag. Den store striden som i verste fall kan ende med et nytt havari for det transatlantiske forholdet, handler om Donald Trumps kampsak: USA betaler urettferdig mye til NATO, Europa må bruke mer penger på sitt eget forsvar.

I oppladningen til møtet har Trump sendt brev til flere land, deriblant Tyskland og Norge, der han i skarpe ordelag krever sterkere forpliktelser til målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, og truer med at manglende betalingsvilje kan få konsekvenser for USAs militære tilstedeværelse rundt i verden. Enda alvorligere er det at Trump har sådd tvil om USA kommer til å stå ved forpliktelsene om kollektivt forsvar i NATO-avtalen og faktisk komme allierte land til unnsetning ved et angrep. På toppmøtet i fjor ville ikke Trump svare på dette.

2 prosent-målet kan svært sannsynlig by på storkonflikt på møtet. Flere land, deriblant Norge, sier allerede nei til et strengere krav, ifølge VG. Grunnen er åpenbar: allerede i 2014 ble NATO-landene enige om å øke forsvarsutgiftene og bevege seg mot 2 prosent i løpet av ti år. De er nå i gang med det. Å øke forsvarsutgiftene til 2 prosent over natta, slik Trump later til å kreve, er uansvarlig og vil mest sannsynlig heller ikke føre til bedre sikkerhet.

Men Europa kan være så ansvarlig og fornuftige de vil. Problemet er at vi er helt avhengige av den uforutsigbare mannen i USA i NATO. Om toppmøtet i vår viktigste forsvarsallianse ender i konflikt og strid vil det sende et svært dårlig signal til andre land i en tid med økt spenning og usikkerhet i verden. Europa er fanget i Trumps nett og må gjøre hva de kan for å overbevise om at beskjeden fra USA tas på alvor. Det vil på sikt også gjøre Europa tryggere, jo mer ansvar Europa kan ta for sin egen sikkerhet, desto bedre.

Mer fra: Debatt