ANNONSE

16-09-2017

Kjøttkaker

Hva skulle vel leserne gjort uten oss i den fjerde statsmakt?

«Feiret valgseier med kjøttkaker» var tittelen på en sak i VG Nett denne uka. Det var ingen ringere enn vår egen gjenvalgte statsminister Erna Solberg (H) som feiret valgseieren på denne trauste, norske, down-to-earth-måten. Hennes egen kulturminister Linda Hofstad Helleland hadde kanskje blitt enda mer begeistret på norske verdiers vegne om det hadde stått «feiret valgseier med brunost og vafler», men i alle fall: VG valgte seg kjøttkaker.

Og ikke bare det: Erna feiret med å lage kjøttkakene sine selv, sto det i VG-saken, som var illustrert med stort bilde av en statsminister som stillferdig tusler mellom hyllene på Coop på Bislett, bærende på en handlekurv. Hun var på utkikk etter ingredienser som «kjøttdeig, muskat-krydder, løk og helmelk, brokkoli og gulrøtter», opplyste VG, og oppskriften på kjøttkaker hadde hun fra sin egen oldemor. Og kjøttkakene skulle hun lage selv! erklærte statsministeren. Nå skulle det bli ordentlig familiemiddag i statsministerboligen for første gang på mange uker, etter en lang valgkamp med ferdigmat og bagetter.

«Denne saken handler om: Stortingsvalget 2017», sto det for sikkerhets skyld over saken på VG. Og etter kjøttkakepratet om muskat og brokkoli og oppskrifter og slikt sto det ganske riktig noen linjer om hva som blir statsministerens utfordringer i de kommende borgerlige forhandlingene om landets nye regjering.

Hva skulle vel leserne gjort uten oss i den fjerde statsmakt? Da ville ikke folk fått vite om Ernas kjøttkakefeiring eller noen ting. Og er det noe man trenger i et åpent demokrati, så er det viktige fakta om hva våre politikere foretar seg, slik at velgerne kan ta informerte beslutninger. Her kan jeg dessuten skryte av at også Dagsavisen har bedrevet politisk kjøttkake-journalistikk i valgkampen. For en uke siden, som en del av et portrett, brakte vi et nært og varmt mini-intervju med Jonas Gahr Støre der vi gikk grundig inn i problemstillingen.

Intervjuet ble gjort etter at Støre hadde besøkt noen kokkeelever på en videregående skole i Moss. Akkurat da drev de tilfeldigvis på med å lage kjøttkaker, og statsministerkandidat Støre tittet interessert ned i grytene. Han fikk smake på brunsausen, som selvsagt var laget fra bunnen av, og det var da vi fikk vårt store journalistiske scoop: Jonas Gahr Støre innrømmet at han lager kjøttkakesaus FRA POSE!

Og det verste av alt, han var ikke flau over det engang! «Om du lager de kjøttkakene fra bunnen av og lar dem koke i den posesausen, så blir det bra, det», sa Støre ubekymret.

Her syns jeg VG bør følge opp. Bruker Erna også posesaus fra Toro eller Knorr til kjøttkakene? Og om hun ikke gjør det, betyr det at Jonas faktisk er mer folkelig enn Erna? Selv om han har penger, kan snakke fransk og har vært i utlandet? Norge wants to know!


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!