Legger planer: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har møtt Kinas president Xi Jinping to ganger den siste tida. Kineserne har mye å tilby nordkoreanerne om Kim går med på å skrinlegge sitt kjernefysiske prosjekt, skriver Torbjørn Færøvik. Her rusler Kim og Xi på stranden i den kinesiske byen Dalian tidligere i mai. FOTO: NTB SCANPIX

Legger planer: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har møtt Kinas president Xi Jinping to ganger den siste tida. Kineserne har mye å tilby nordkoreanerne om Kim går med på å skrinlegge sitt kjernefysiske prosjekt, skriver Torbjørn Færøvik. Her rusler Kim og Xi på stranden i den kinesiske byen Dalian tidligere i mai. FOTO: NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

23-05-2018

Kina er jokeren i Korea

Fred i Korea? Det lyder for godt til å være sant – og kanskje er det nettopp det. Bare en drøm uten rot i virkeligheten.

Nå skjer det likevel noe. De fire viktigste partene i konflikten, Nord-Korea, Sør-Korea, USA og Kina, er i bevegelse. Det varslede toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump skal etter planen holdes i Singapore 12. juni. I mellomtiden manøvrerer partene som best de kan.

Jokeren i spillet som nå pågår, kan vise seg å være Kina. Det nordkoreanske Kim-dynastiet har alltid vært manisk opptatt av sin egen sikkerhet. Om Kim Jong-un viser seg mer medgjørlig, har Kina mye å by på. Først og fremst handel og investeringer, men også militære garantier og avansert overvåkingsteknologi.

Kim Jong-un har i løpet av de siste to månedene hatt to møter med sin kinesiske motpart, president Xi Jinping. Det første fant sted i Beijing, det andre i storbyen Dalian i nordøst. Nyhetsbyrået Det nye Kina beskrev begge møtene som «hjertelige og vennskapelige».

Nord-Koreas unge diktator er vel kjent med at Kina er i ferd med å innføre det mest avanserte overvåkingssystem i historien. Ved hjelp av kunstig intelligens, DNA-prøver, et nytt «sosialkredittsystem» og millioner av overvåkingskameraer skal hver enkelt innbygger kunne fotfølges døgnet rundt. Så hvorfor ikke innføre det samme systemet i Nord-Korea? Også Kim følger sine innbyggere tett, men overvåkingen er på langt nær like raffinert som i Kina.

Kinas erfaringer kan vise seg å være gull verd for den 36 år gamle diktatoren. Hans ambisjon er ikke bare å styre på livstid, men å kunne overlate makten til neste ledd i Kim-dynastiet. Med sine kone Ri Sol-ju har han en åtte år gammel sønn. I det kompromisset som nå kan stå for døren, vil Kim kreve maksimale sikkerhetsgarantier for seg selv og sin familie, og for den eliten han baserer sitt styre på.

President Trump har allerede forsikret at USA ikke vil Kim til livs. «Vi vil gi ham sterk beskyttelse,» sa han i forrige uke. «Han vil fortsatt være der og styre landet, og det vil bli svært velstående.»

Med kinesisk hjelp vil Kim kunne få et enda bedre grep på sine 25 millioner undersåtter. Det kan komme godt med hvis regimet skal liberalisere sin sentralstyrte, men akk så skakkjørte økonomi. Som Maos etterfølger Deng Xiaoping en gang sa: «Når du åpner et vindu, slippes fluene inn.» Nå ser det ut til at fluene, ja selv myggen, kan stanses av ny teknologi, og Kina eksporterer den mer enn gjerne til autoritære regimer over hele verden.

Tilfellet Kina viser at det er mulig å kombinere en kvasikapitalistisk økonomi med knallhard politisk kontroll. I sin tale på partikongressen i fjor høst gjorde Xi et nummer av at Kinas utviklingsvei kan tjene som modell for andre land. Går Kim med på å skrinlegge sitt kjernefysiske prosjekt, vil Kina belønne ham med råd og dåd – og ny teknologi. Samtidig forblir Nord-Korea en buffer mot det USA-påvirkede Sør-Korea, hvilket er i Kinas interesse.

Kineserne har fra gammelt av betraktet den koreanske halvøy som en forlengelse av sitt eget territorium. Korea var i lange perioder et lydrike under Kina. Under Korea-krigen (1950–53) reddet Kinas «frivillige» kjempehær nordkoreanerne fra et ydmykende nederlag. Senere har forholdet vekslet mellom surt og søtt. Nå øyner kineserne lysere tider. En avis i Shanghai skriver at kinesiske selskaper står klare til å «rykke inn» i Nord-Korea straks situasjonen blir «avklart». Det er muligens en overdrivelse, for der det er muligheter, er det også farer.

Den største faren er landets ytterst mangelfulle lovverk og regimets vilkårlige styremåte. Dette bekymrer også sørkoreanske selskaper som gjerne vil inn. Da de to koreanske presidentene møttes i grenselandsbyen Panmunjom 27. april, overleverte Sør-Koreas president en minnepinne til Kim med en liste over prosjekter som sørkoreanerne kan tenke seg å engasjere seg i. Etterpå skrev en avis i sør: «Å få disse prosjektene ut av minnepinnen, kan vise seg vanskelig.»

Treghetens lov vil uten tvil gi «Nye Nord-Korea» en vanskelig start. Etter Maos død brukte de nye lederne mange år på å prøve og feile, og de gjør det fremdeles. Men alternativet er så mye verre. Siden 2010 har nordkoreansk økonomi hatt en gjennomsnittlig årlig vekst på 1,8 prosent. I Kina har den vært på 7,7 prosent. Nord-Koreas hurtigste tog presterer 44 kilometer i timen, den kinesiske Fuxing-ekspressen 350 kilometer.

Nord-Korea er godt utstyrt fra naturens side, særlig med mineralressurser. Som bindeledd mellom de livskraftige økonomiene i Kina og Japan er landet ideelt posisjonert. Mulighetene er store om regimet velger en annen kurs. Var det dette Xi Jinping fortalte Kim der de ruslet på stranden ved Dalian 7. mai? Under Mao var byen søvnig og grå. I dag markerer den seg med sine himmelstrebende skyskrapere.

Dalian kan bli et viktig springbrett for Kinas inntog i nordkoreansk økonomi, likeså andre nærliggende storbyer som Harbin, Changchun og Shenyang. Provinsene de tilhører, har 110 millioner innbyggere og utmerker seg med sin tungindustri. Men før samarbeidet kan skyte fart, må Kim avvikle sitt kjernefysiske program og signere en fredsavtale. Først da vil Kina kunne gjenoppta oljeleveransene og engasjere seg for fullt.

I den siste hektiske fasen før møtet i Singapore skorter det ikke på hemmelige samtaler. Kineserne er særdeles aktive og vil uten tvil sørge for at sluttresultatet også får Kinas stempel.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!