Debatt

Kielfreden 204 år

14. januar 1814 avsto Frederik VI runetidens gamle kongerike Norge til Kongen av Sverige.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Med Kielfreden, som ble sluttet idag for 204 år siden, løste Kong Frederik nordmennene fra sin ed av 1661 til den danske helstatens enevoldskonge.

Det var meningen at denne Kielfreden skulle være grunnlaget for en union mellom Sverige og Norge. Men slik ble det ikke. Kielfreden medførte at tronarvingen, prins Christian Frederik, ledet nordmennene i opprør. En riksforsamling kom sammen på Eidsvold.

Noen hektiske vårdager i Carsten Ankers bolig ble Grunnloven vår skrevet og datert 17. mai. En kort krig mellom Sverige og Norge, ledet av henholdsvis den svenske kronprinsen, Karl Johan, og den norske konge, Christian Frederik, endte med fredsforhandlinger og Mossekonvensjonen av 14. august 1814.

Grunnlaget for personalunionen, som skulle vare i ca. 90 år, ble nettopp denne Mossekonvensjonen, Novembergrunnloven, som var minimalt justert i forhold til 17.mai-grunnloven, og Riksakten av 6. august 1815, en unionell traktat mellom Sverige og Norge, som på norsk side fikk konstitusjonell forankring gjennom grunnlovsvedtak.

Iår er det 200 år siden Karl Johan, mannen som målrettet skaffet seg Norges trone, besteg Sveriges og Norges troner og ble kronet i begge land.

Mye godt kom ut av vårdagene i 1814, forhandlingene med Sverige og den senere utvikling.

Vi bør allikevel være villige til å se på sider som kanskje med fordel kunne vært annerledes. Holder vi grunnlovsverket så kjært at vi ikke er åpne for kritikk? Eller kan vi ha diskusjon og debatt der eidsvoldsmennene ikke nødvendigvis er de store heltene?

Gratulerer med Kielfredsdagen!

J.K. Baltzersen er redaktør av antologien Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

Mer fra: Debatt