Kultur

”Kaos i Egypt”: Kampen mellom stabilitet og frihet?

Det kjempes igjen i Egypts gater. Gateprotester, tåregass, skudd, og redsel. Regimet har erklært unntakstilstand med portforbud i flere byer. Det hele virker som en deja vu.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

6 april, 2007. Massedemonstrasjoner i industribyen Mahala al-Kubra. Flere tusen protester mot stadig dårligere levekår i Egypt. Egyptiske sikkerhetsstyrker responderte med tåregass, vold, og masse arrestasjoner. Tre dør, titalls er såret, og hundrevis arresteres. Mubarak regimet responderer via egyptisk stats TV: Hold dere hjemme. Demonstrantene er farlige uromomenter med nære bånd til utenlandske spioner, som vil Egypt vondt. De vil skape kaos. Elsker du ditt land, blir du hjemme. Budskapet er tydelig: demonstrantene = kaos, mens regimet = stabilitet og redningen. Tusenvis av demonstranter trosser advarslene og deltar i protestene. Det blir avslørt at stats TV viste forfalsket bildemateriale av tome gater. Politiet insiterte på at demonstrantene var voldelige – demonstrantene hevder motsatt. Det blir ord mot ord og bilde mot bilde i statseide-, private og sosiale medier.

Januar, 2011. De største demonstrasjonene noen sinne i Egypt over 17 dager med mål om en overgang til en mer rettferdig, inkluderende og demokratisk styreform. Mubarak regimet anklager demonstrantene for å være utenlandske spioner som vil Egypt vondt, og vil innføre kaos. Igjen beskrives demonstrantene som voldelige, mens politiet beskrives som om de kun driver med ”damage control”. Al-Jazeera arabisk avslører at Egyptisk stats TV, i et forsøk på å få anti-regime protestene til å virke ubetydelige benytter fabrikkert bildedokumentasjon. Igjen florerer ulike versjoner av hendelsesforløp og hvem som brukte vold i mediene. Internasjonal mediedekning bidro til at mange hendelsesforløp, slik som kamelslaget, ble sendt og sett verden rundt,. Det bidro til at regimets versjon av begivenheter tapte terreng. Det antas at 846 ble drept og 6000 ble skadet i løpet av 25 januar revolusjonen.

Januar 2013. Under ny statsoverhode- president Mursi- store demonstrasjoner i Egypts gater, ”Ned med Mursi!”. Demonstranter erklærer at de er ikke voldelige. Regimet påstår de er militante uromomenter. Politiet hevder at de kun bruker tåregass fordi demonstrantene er voldelige, og at de ikke bruker ammunisjon. De ønsker kun å gjenopprette ”ro og orden”. Aktivister formidler at politiet bruker ammunisjon. Kampen om sannheten fortsetter -på gata, på sosiale medier og i andre medier. I de siste dagers kamper rapporteres det at 50 personer har mistet livet som følge av voldelige konfrontasjoner mellom demonstranter og politi.

Mursi-regimets kaos-narrativ er et kjent grep. Det er et maktgrep som er blitt benyttet av Mubarak mange ganger, for å skape ”ro og orden”. Det er det som er skremmende. For mange. Men, noen egyptere er helt klart fanget av dette narrativet. De er vettskremte over manglende stabilitet og ro. Skeptikere derimot, opplever at historien gjentar seg- men nå under Mursis ledelse. De tolker det politiske spillet slik at Mursi og brorskapet har vist at de er mer opptatt av å sementere sin maktposisjon, enn å få til en rettferdig og representativ politisk prosess. Når så gatekamper utspiller seg igjen, blir det for mye av det gamle.

Derfor trosser mange portforbud, og arrangerer i stedet ”portforbuds arrangementer” i gatene. På sosiale medier florerer det av satire som latterliggjør portforbudet. Det vises blant annet til bilder av store folkemengder med tekster som ”Curfew-Egyptian Style”. Det gir slagkraft. For mange er 25 januar opprøret blitt en vekker, om å ikke gi seg før det faktisk blir forandringer i styreform. Frykten ristet de av seg for lenge siden…

Mer fra: Kultur