Nyheter

Kan vi ikke klemme kvinner nå?

Nei, menn har ikke fått nok! (En kronikk som Aftenposten ikke ville trykke)

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Aftenposten 23.11.17 forsøker kommentator Joacim Lund og problematisere #Metoo-bevegelsen under overskriften: "Nå tror jeg mange menn begynner å få nok".

Han trekker frem at alle menn nå fremstilles som overgripere, og påpeker at flere eldre menn er usikre på om de kan gi en kvinne en klem. Blant annet Jan Guillou har tatt opp dette store problemet offentlig.

Hvis du som mann tror at en kvinne ikke forstår forskjellen på seksuell trakassering eller en klem, så har du ikke hørt nok. Det avslører en svært nedlatende holdning og en bagatellisering av overgrep og hele Metoo-bevegelsen. Ingen av historiene som har kommet frem, beskrives som en klem som varer litt for lenge. Tror du dette, er du nødt til å begynne å lytte.

Med tanke på at denne bevegelsen har bevist at mannen har hatt for mye makt i ulike sosiale situasjoner, også i vårt moderne Norge, så er det problematisk at menn nå tror de kan fortelle kvinner at de har hørt nok. Det er mannen rett og slett ikke i posisjon til.

Joacim Lund påpeker at det er viktig at vi ikke reproduserer stereotypier, at vi ikke må komme i en situasjon der "guttunger" får høre at "menn er slik".

Også her har han misforstått. Metoo-bevegelsen handler om å fortelle menn hvordan de IKKE skal oppføre seg, noe det har vært et skrikende behov for å gjøre. Guttunger kommer ikke til å bli overgripere, bare fordi flere og flere kvinner forteller om overgrep begått av voksne menn. Forhåpentligvis blir de bedre enn dagens mann av å høre dette.

Det er ikke en trussel mot samfunnet vårt at det nå er mange menn som er usikre på hvordan de skal gjøre sine seksuelle fremstøt, hele problemet har vært de har vært så altfor selvsikre. Vi kan håpe at i fremtiden vil flere menn tenke: "Er dette greit?"

Kanskje vil de også spørre. Det ville vært et skifte.

Så finnes det selvfølgelig mange menn som oppfører seg skikkelig. Jeg tror ikke de er veldig plaget av denne bevegelsen, de ønsker den velkommen. Og det finnes mange eldre menn som forstår forskjellen på en klem og å stikke hånden opp under skjørtet, de er heller ikke veldig bekymret.

De eneste som er bekymret, som vil at stillheten skal senke seg igjen, er de som vet at de har tatt seg til rette. Eller som ikke forstår at de har tatt seg til rette.

Så her er det bare å fortsette å rope. Vi tåler et par måneder til med voksenopplæring. Selv om det nok kan virke uvant at kvinner skal fortelle menn hvordan de skal oppføre seg.

Aftenposten ville ikke publisere dette tilsvaret til Joacim Lund. De valgte heller å publisere et tilsvar fra en kvinne. På den måten kan de forsterke budskapet til Lund, at kvinner flest er altfor masete. De valgte også å trykke en kronikk fra en kvinne som het #Notme. Hun ville fortelle at hun aldri har opplevd seksuell trakassering.

Hun er tydeligvis en viktig stemme for Aftenposten.

Hvis Lund skal svare på dette, kommer han sikkert til å bruke: Jeg ville bare nyansere debatten-kortet. Det er merkelig at menn føler at de må nyansere alt det som har kommet frem.

Metoo-bevegelsen er ingen kjønnskamp, det handler om retten til å eie sin egen kropp.

Mer fra: Nyheter