Kultur

Kampen må tas lokalt

Reisen til å bli en norsk IS-kriger i Irak eller Syria starter i en kommune. Kampen mot voldelig ekstremisme må derfor tas lokalt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg er selv blitt stoppet i en av Oslos mest sentrale gater av unge norske IS-sympatisører. De spurte meg om hva jeg mente var galt med IS - et ganske absurd spørsmål. I mediene leser vi om en gruppe fra Fredrikstad eller en mann fra Halden som har reist for å krige for IS. Vi knytter med andre ord disse personene og gruppene med kommunene de kommer fra. Det samme må vi i større grad gjøre for tiltakene vi i fellesskap må sette i gang for å bekjempe voldelig ekstremisme. For alle disse ungdommene tilhører et lokalsamfunn.

Jeg gikk på Holmlia skole i 2001 da Benjamin Hermansen ble drept. Etter drapet mobiliserte skolen og lokalsamfunnet mot rasisme og ekstremisme. I verste fall kunne det ha oppstått ekstreme voldelige grupper på Holmlia som kunne ha tydd til hevn, og møtt drap med drap. Det er viktig å hindre at ekstreme grupper bruker vold, men det er like viktig å hindre at noen utøver vold tilbake mot ekstreme grupper. Skolene, lokalbiblioteket og frivilligheten på Holmlia spilte en viktig rolle for å legge bort alle tanker hos ungdom om hevn og vold.

Det ble gjort en innsats fra skolens side for å få elevene til å forstå hvordan nynazistene tenkte. Holmlia skole hadde en veldig sterk informasjonskampanje, og inviterte blant andre representanter fra Antirasistisk Senter til skolen for å snakke om ekstremisme. Ikke alle som anlegger skjegg er ekstreme, og ikke alle ekstreme anlegger skjegg. Skaper vi en forståelse for dette gjennom skolen, vil vi generalisere mindre. Det i seg selv er viktig for å bekjempe de ekstreme gruppene i samfunnet og hindre at noen tyr til vold.

Nylig arrangerte Holmlia bibliotek debatt om radikalisering. Det var godt å se at mitt lokale bibliotek fortsatt tar initiativ for å skape en møteplass hvor dette temaet blir diskutert åpent på tvers av alder, tro og kultur. Vi må alltid huske at ekstreme miljøer lever i sin egen underverden, og er veldig lite åpne. For dem finnes det bare ett riktig argument. Gjennom lokale debatt- og dialogmøter kan vi åpne øynene til dem som er på vei inn i disse gruppene.

Regjeringen har lagt fram handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Planen inneholder få lokale tiltak og penger fra regjeringen til kommunene følger ikke med. Det er dessuten synd at lokale tiltak mot ekstremisme ofte er kortvarige og kommer som en reaksjon for tragiske hendelser som inntreffer. Ungdom blir ikke radikalisert over natta. Radikalisering er en prosess som varer over en periode og kan ha ulike årsaker. Derfor trenger vi langvarige tiltak i skolen. Lokalbibliotekene, lokale tros- og livssynssamfunn og frivilligheten må trekkes inn i et kontinuerlig arbeid mot ekstremisme. Det vil Arbeiderpartiet sikre.

Mer fra: Kultur