Debatt

Kampen er ikke over

Krigen mot Boko Haram er blitt erklært vunnet flere ganger. Fra bushen slår salafistene tilbake med YouTube.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det omtales som et propagandastunt, et desperat utspill fra en slagen mann. 15. januar dukket den siste av en rekke videoer av det som hevdes å være de kidnappede jentene fra Chibok opp i nigerianske medier. Jentene, nå mer kvinner, ble kidnappet fra sine sovesaler av islamistsekten Boko Haram i april 2014. Av de opprinnelige 276 har 61 unnsluppet og 104 blitt forhandlet fri, men 113 er fortsatt savnet etter 1.379 dager. Dager, timer og minutter telles av den nigerianske Bring Back Our Girls-kampanjen som fortsatt kjemper for de kidnappedes rettigheter.

I den 22 minutter lange videoen som hevdes å være spilt inn 14. januar, forteller en kvinne at de nå har besluttet å bli hos sine kidnappere, de blir tatt vare på og de har nå innsett hvor galt det var av dem å søke utdanning. Mellom kvinnene leker flere småbarn. Vi har innsett våre feil, men nå blir vi tatt vare på, sier kvinnen.

Videoen kommer noen uker etter at nigerianske myndigheter igjen erklærte at salafi-sekten, som har spredt terror i Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun siden 2009, nå var slått. Det har blitt en slags nigeriansk juletradisjon å erklære krigen mot Boko Haram for vunnet. Julen 2014, den første julen Chibok-jentene var i fangenskap, erklærte daværende president Goodluck Jonathan at man nå var på offensiven mot sekten etter en serie med bombeeksplosjoner i Nord-Nigeria. Nøyaktig et år senere erklærte Jonathans etterfølger, Muhammadu Buhari, at Boko Haram var slått. Like fullt startet gruppen 2016 med flere angrep, og Chibok-jentene var fortsatt i fangenskap. Julaften 2016 var presidentens budskap at terrorgruppens hovedkvarter i Sambisa-skogen, der man antok at Chibok-jentene var gjemt, nå var under regjeringshærens kontroll. I 2017 var Buhari tidlig ute. Allerede i november, etter nok en serie med angrep i Nord-Nigeria, erklærte han seier.

Videoer har vært Boko Haram-leder Abubaker Shekaus måte å svare myndighetene på. Gruppen er langt fra så mediakyndig som sine ideologiske fettere i Midtøsten, men video har de litt erfaring med. Grunnleggeren av Boko Haram, Muhammed Yusuf, brukte video og lydopptak til å spre sine prekener. Arvtakeren Shekau viser heller fram våpen, men fra april 2014 har han altså hatt noe annet å vise fram. Like etter kidnappingen av de 276 Chibok-jentene viste Shekau dem fram i en av sine videoer, de opptrer senere i flere snutter, som regel uten å si noe. Det globale engasjementet for de kidnappede jentene har sikret Shekau den oppmerksomheten han ønsker hver gang en ny video kommer ut. Jeg har dem fortsatt, og dere har ikke meg, håner Shekau fra You Tube. Etter at nigerianske myndigheter har brukt årsavslutningen på å forsikre publikum at denne gang er Boko Haram virkelig slått, har det altså på ny dukket en video opp.

Som tidligere åpner videoen med en slags preken fra Shekau selv før den klipper til kvinnene som angivelig er fra Chibok. Videoen viser også en gruppe kvinner som en stemme hevder er fangede politikvinner. Kvinnene virker svært redde, og en av dem ber nigerianske myndigheter forsøke å forhandle dem fri. Kvinnene fra Chibok er nemlig bare en av mange grupper barn og kvinner tatt til fange av Boko Haram de siste fire årene. Kidnapping og gisseltakinger er en måte å skaffe midler på for sekten, og også en måte å forhandle fri sine egne, som sitter i nigeriansk varetekt. Bare dager etter at denne siste videoen dukket opp ble også flere hundre Boko Haram-medlemmer løslatt, ifølge myndighetene etter å ha gjennomgått av avradikaliseringsprosess. Men det spekuleres også i om masseløslatelsen kan være et ledd i en ny avtale med Boko Haram.

Etter framvisningen av Chibok-kvinnene og de andre fangene viser Boko Harams nye video Shekaus yndlingsmotiver; bilder av milits med våpen, bilder av utbrente tanks og annet gruppen har «vunnet» i kamper med det nigerianske og kamerunske militæret. Det vises også fram et nedskutt helikopter som ser ut til å være fra Niger. Og igjen er budskapet ganske klokkeklart: Boko Haram er her fortsatt, de har våpen, og de kan påføre regionale styrker, om de så er fra Niger, Nigeria eller Kamerun, virkelige nederlag.

For Nigerias president Muhammadu Buhari er videoen en tjueto minutter lang påminnelse om at kampen mot Boko Haram ikke vinnes med erklæringer. Buhari har nå bedt om nye midler fra landets oljefond til et siste støt mot Boko Haram. Men det er usikkert om denne krigen virkelig kan vinnes militært. Riktignok har sekten blitt slått tilbake, de har mistet sine gjemmesteder i Sambisa-skogen og andre steder. Men problemene i dette hjørnet av Nord-Nigeria stikker dypere. Faktorene som gjorde at Boko Haram kunne vokse fram i utgangspunktet er der fortsatt, slik som dyp fattigdom og en stat som ikke innfrir. Konflikten i det nordøstre hjørnet av landet er langt fra Nigerias eneste problem, det er uro på det sentrale platået, det er uro i Biafra i øst, det er uro i det oljerike Nigerdelta i sørøst. Afrikas mest folkerike stat er fortsatt også en av dem som henger dårligst sammen. Og det kan også setter en stopper for friske midler til innsats mot Boko Haram. For kvinnene fra Chibok og andre kidnappingsofre i nordøst, kan ventetiden ennå bli lang.

Mer fra: Debatt