06-12-2016

Kamp for bedre klima

Budsjettkaoset, krisestemningen og regjeringens provoserende ultimatum på bilpakken kan ikke skjule at budsjettbehandlingen også var et viktig oppgjør om en bedre og mer bærekraftig klimapolitikk for landet.

Regjeringen leverte ikke et statsbudsjett med et tydelig grønt skatteskifte som ville få klimagassutslippene ned, slik statsministeren lovet Venstre og KrF i fjor. Vi forstår godt at de reagerte kraftig på løftebruddet.

Statsbudsjettet har fått et grønnskjær det ikke hadde. Venstre og KrF fortjener honnør for at de ikke lot seg avspise med noen grønne flekker hist og her på budsjettet. Det er usikkert hvor mye utslippene vil gå ned med det nye opplegget. Det er ikke nok til å nå målet om 40 prosent kutt i 2030. Men det er et viktig skritt på veien mot målet.

Venstre og KrF fikk ikke åpnet bilpakka. Men signalet til landets bilister er likevel tydelig. De neste åra blir det vesentlig dyrere å kjøre bil på fossilt drivstoff.

Ingen regjering kan etter dette legge fram et statsbudsjett som ikke inneholder betydelige klimatiltak. Klima har endelig befestet seg som en hovedsak i norsk politikk. Partiene må sørge for at klima også blir hovedsak i den lange valgkampen som nå er i gang.

Det kostet regjeringen dyrt å unngå regjeringskrise på statsbudsjettet. Regningen endte på over 7 milliarder kroner. Økte utgifter finansieres vanligvis med høyere skatt, kutt i utgifter og penger fra Oljefondet. Regjeringen har skygget unna både skatter, kutt og Oljefondet. I stedet har man betalt regningen med «liksompenger».

Finansminister Siv Jensen har tatt penger som var ment for flyktninger. Hun raner statselskapene og håper på en mer effektiv offentlig sektor. Det er en useriøs måte å gjøre opp statsbudsjettet på. Det hadde ikke vært lurt å bruke flere oljepenger. Men det hadde vært riktig med økt skatt i stedet for skattelettelser.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!