Debatt

Juleuvesenet med mye Christ-mas

Når kirkeklokkene kimer julen inn søndag, er christ-maset over for denne gang.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mange er utslitte etter alt maset med x antall julebord. Også i år har vi tatt julen på forskudd. Advent har på mange måter blitt selve julefeiringen. Og det har blitt mye mas og lite tid til å tenke på et barn som en gang ble født i Betlehem.

Det er mange aktører på det religiøse marked, men mange kan ikke tenke seg jul uten en julekonsert og kirkebesøk julaften. For den virkelige julestemning som vi jakter på hele desember kan vi få i kirken. Jeg håper derfor vi kan gå fra kirken denne høytiden uten dårlig samvittighet. For vi er i ferd med å få en meningskirke.Hvor har det blitt av undringen og tilbedelsen? En kirke som har svar på alt, også spørsmål som ikke folk er opptatt av og derfor lar være å stille, kan ikke vente å fange opp den åndelige og religiøse lengselen som i dag finnes i samfunnet og som kommer til synlig uttrykk nå i desember.

Den norske kirke og kristne frimenigheter har ikke monopol på jula. Alle eier jula. Det er derfor viktig å ikke gi noen fasitsvar på hva som er den riktige måten å feire jul på. «Ta jula tilbake» er et slagord. Men kommer oppfordringen fra kirken, blir slagordet fort moraliserende.

Mange går i kirken julaften fordi de er på jakt etter den rette stemningen. Det er viktig at kirken møter menneskers religiøse lengsel med åpenhet og ikke fordømmer noen. Skarpskodde forkynnere skal ikke få ta undringen og dragningen mot det mystiske fra oss. I det norske folk har det i de seneste år foregått en vending mot filosofiske spørsmål, følelser, verdier, mot det mystiske, mot det religiøse.

Skal folkekirken gjøre døren høy og porten vid, bør den ta Ola Nordmanns religiøse desembersøken på alvor. Den har mye å lære av folkereligiøsiteten som spiller på et stort register av tanker og følelser. Vi bærer ikke med oss gull, røkelse og myrra som de tre kongene fra Østen, men i likhet med dem er vi sannhetssøkende og bærer med oss en lengsel. Vi er på leting og søker også på det religiøse marked etter en dypere innsikt. Så er spørsmålet om vi har en åpen og lyttende folkekirke som kan hjelpe oss til å finne svar på de spørsmål vi stiller i desember, en måned full av motsetninger.

Mer fra: Debatt