01-02-2012

Journalistisk latskap og vikarierende motiver

Sjelden har jeg sett større journalistisk latskap og uredelighet enn det Dagbladets Marie Simonsen og VGs Frithjof Jacobsen presterer!


”Hore! Hore! Hore! De taktfaste ropene truet med å overdøve Annette Trettebergstuen (30) da hun holdt innlegg på Oslo LOs demonstrasjon på Løvebakken i forbindelse med streiken mot EUs vikarbyrådirektiv tidligere i januar.”

Dette skrev Marie Simonsen i Dagbladet 31. januar i en helsides harmdirrende kommentar til debatten om LO og EUs vikarbyrådirektiv. VG følger like frisk opp 1. februar. ”Hold kjeft, idioter!” skriver politisk kommentator Frithjof Jacobsen til de som ropte ”hore” til Trettebergstuen, og ber LO i Oslo gå i seg selv.

Så er det vel sant, da, at 1800 demonstranter ropte taktfast ”hore!” til Trettebergstuen? Før jeg svarer, vil jeg minne leserne på at kvinner ofte utsettes for sexisme. Selv er jeg homofil og blir av og til utsatt for noen av de samme mekanismene. Fortsatt husker jeg svært godt en episode under en middag på en LO-kongress for noen år siden. Jeg satt i samtale med en journalist i en Oslo-avis (også han åpen homofil), da en kjent og radikal tillitsvalgt kom bort til bordet vårt og helt umotivert sa følgende: ”Har dere lyst til å se på pikken min?” Jeg nevner historien for å understreke at det ikke er usannsynlig at en kvinnelig stortingsrepresentant kan bli kalt ”hore”, hvis den rette mannen er til stede.

Problemet med Marie Simonsens og Frithof Jacobsens påstander er at de ikke har løftet en finger for å sjekke sannhetsgehalten – sannsynligvis både fordi historia var for god til at de tok sjansen på å sjekke den, og fordi de er forbannet på direktivmotstanderne.

En tapt sak
Annette Trettebergstuen har den vanskelige oppgaven med å forsvare Arbeiderpartiets ja til vikarbyrådirektivet. Lenge trodde hun at hun hadde støtte av LO-leder Flåthen og sentrale forbundstopper. Men en etter en er de nedkjempet av eget grunnplan som for lengst har gått lei av sosial dumping og den økende vikarbruken i arbeidslivet. Vikarbyrådirektivet er ikke bare en tapt sak i LO, men en illeluktende og dau sild.

Det er derfor Annette Trettebergstuen ble regelrett pepet ut da hun holdt appell foran 1800 direktivmotstandere den 18. januar. Hun ble møtt med taktfaste rop: ”Veto! Veto! Veto!” Og det var sikkert både ubehagelig og skremmende.

I VG 1. februar sier hun at hun ”knapt rakk å si mer enn en setning, før tilropingen og utpipingen startet”. På twitter dagen før hevder hun at de som ropte ”hore” var ”En gjeng, selvsagt ikke alle”.

Dette er selvsagt alvorlig. Derfor var det helt nødvendig av LOs nestleder Gerd Kristiansen å rykke ut samme kveld for å beklage at slike tilrop ble brukt i en LO-demonstrasjon. Selv var hun ikke der. Hun har ikke hørt noe. Men hun tror på Trettebergstuens påstander.

”Sjekk aldri en god historie”
Dagbladets Marie Simonsen tar umiddelbart LOs nestleder som sitt sannhetsvitne. Hun trenger ikke flere bevis. Deretter forfølger VG saken over en ny helside.

Er det flere enn Trettebergstuen som har hørt ”hore”-ropene? Boye Ullmann, en kjent fagforeningsaktivist, sier på Facebook at han har snakket med Trettebergstuen, og at hun hever å ha en tv2-jornalist som vitne på at det ble ropt ”hore”. Men Ullmann har sjekket med Geir Moen i tv2, som avkrefter at de kan verifisere Trettebergstuens påstander.

Torgny Hasås, journalist i Fri Fagbevegelse, har i motsetning til Dagbladet og VG tatt seg bryet med å snakke med andre enn Trettebergstuen. Han forteller i en artikkel i dag at han har snakket med anslagsvis 50 personer som var til stede på demonstrasjonen, inkludert en fotograf som tok opp video fra demonstrasjonen. Ingen av dem kan bekrefte Trettebergstuens påstander. LO Media hadde ca. ti journalister og fotografer fra ulike redaksjoner til stede. Ingen har hørt at noen har ropt «hore». Heller ikke Oslo LO-leder Roy Pedersen, som stod sammen med Trettebergstuen på talerstolen, har hørt tilropene.

Det er bare én person som påstår at hun har hørt noen rope «hore». Det er Anette Trettebergstuen. Jeg påstår ikke at Annette Trettebergstuen tar feil. Hun har åpenbart hørt noe. Og hun har rett til å reagere.

Latskap
Det som åpenbart er løgnaktig, er Simonsens påstander om at demonstrantene taktfast ropte ”Hore! Hore! Hore!” Fullstendig på jordet er også Frithjof Jacobsen som i VG ber demonstrantene ”… stikke på gutterommet og rope ”hore” til hverandre”.

Sjelden har jeg sett større journalistisk latskap og uredelighet enn det Simonsen og Jacobsen presterer!

Men med dette kan vi vel en gang for alle avslutte den vanskelige debatten om vikarbyrådirektivet?


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!