Kultur

Jonas vil gjøre Ap grønnere

Aps nye leder øvde betydelig selvkritikk i talen til landsmøtet. Partiet manglet den store saken i valgkampen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jonas Gahr Støre leverte i sin meget gode tale til Ap-landsmøtet det mange har ventet på lenge: En ny og dristigere klimapolitikk. Han stilte samme spørsmålet som Gro Harlem Brundtland forsøkte å besvare som leder av FNs verdenskommisjon for miljø og utvikling på 1980-tallet. Hva slags økonomisk vekst skal vi ha? Støre svarte at veksten ikke skal få ødelegge klimaet. Veksten skal bidra til å redde klimaet. Eller som Gro sa for 30 år siden: Veksten må være bærekraftig.

I de første årene levde Jens Stoltenbergs regjering opp til navnet sitt som en rødgrønn regjering. Etter hvert gikk grønnfargen over i grått. Målinger viser at klima er en av de tre sakene som Aps velgere er mest opptatt av. Det tok partiet ikke nok hensyn til de siste årene i regjering. Det straffet seg ved stortingsvalget i fjor høst. Verst gikk det ut over regjeringspartneren SV, som så vidt kom seg over sperregrensen til Stortinget. Åtte år i regjering hadde smadret SVs troverdighet som miljøparti. Også Ap fikk merke det. Valgresultatet var det nest dårligste for Ap siden 1920-tallet.

Aps nye leder øvde betydelig selvkritikk i landsmøtetalen. Han forsøkte ikke å sukre pillen, trøste landsmøtet eller bortforklare tapet ved for eksempel å vise til at Ap fortsatt er størst. Uten forbehold sa Jonas det rett ut: «Vi tapte valget i 2013. Velgerne ga oss beskjed. Vi kommer ikke tilbake uten å ta den beskjeden.»

Jonas Gahr Støre ba landsmøtet erkjenne at Ap ikke klarte å skape god nok forståelse blant velgerne for hva partiet ville oppnå med fire nye år, hva som var selve saken med stor S for Arbeiderpartiet. Flere har vært inne på det i Aps ettervalgsdebatt, men ingen har vært så tydelig og klar som Aps nye leder Jonas Gahr Støre var lørdag. «Vi skal ærlig spørre: Tapte vi av syne hvor vi ville med Norge?»

Det var ingen tilfeldighet at neste avsnitt i lederens tale omhandlet klimapolitikken. Han viste til at klima ikke kan forstås som en bestemt sak. Klima er en ramme rundt alle saker. Partiet må kvitte seg med sektortenkningen. Det må tenkes klima på alle politikkens områder. Jonas vil sette en ny standard for den økonomiske vesten. Veksten skal ikke få ødelegge klimaet, veksten skal bidra til å redde klimaet. Han inviterte alle til å være med på å bygge nullutslippssamfunnet Norge. Etter modell av FN setter Ap ned et klimapanel for å få eksperthjelp i dette viktige arbeidet.

Partilederen tok til orde for å bruke oljefondet aktivt i den globale klimapolitiske kampen. Støre vil at oljefondet skal investere mer i fornybar energi og klimavennlig infrastruktur. Han vil trekke fondet ut av selskaper som forurenser som for eksempel kullgruveselskaper. Dermed brytes den innenrikspolitiske enigheten om at oljefondets investeringer ikke skal brukes politisk, men at det er avkastning og lønnsomhet som skal styre investeringene. Det er ikke godt nok. Det Støre tar til orde for er ikke bare god klimapolitikk. Det vil også vise seg å være den beste investeringspolitikken. Klimavennlige selskaper er på frammarsj over alt. Utslippsselskapene er på vei ut.

Klimaavsnittet i Støres tale til landsmøtet må begeistre alle miljøvenner uansett parti og organisasjon. Han legger lista høyt. Får Jonas partiet over lista, står Ap godt rustet til å møte klimavalgkampen i 2017. For den kommer. Vær du sikker. Også resten av Støres landsmøtetale var god, men det var av det mer forutsigbare slaget. Det er klimabudskapet som vil bli husket. Talen hang pent sammen med Jens Stoltenbergs solide «politiske testamente» som den avtroppende lederen overleverte landsmøtet noen timer tidligere. Det blir ny politikk med Jonas, men ikke oppbrudd. Støre står i Stoltenbergs sosialdemokratiske tradisjon. Jonas er pragmatiker som Jens. Men for Jonas er ikke pragmatisme et prinsipp. Han er mer idealist. Det kler lederen for et parti med hjerte på venstre side.

Mer fra: Kultur