28-11-2017

Jonas sliter

Til Dagbladet sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i går at han er klar for å lede Ap fram mot kommunevalget i 2019 og stortingsvalget i 2021. Det er en viktig avklaring.

«Krisetall for Jonas. Tilliten stuper.» Det var titler i Dagbladet i går. En meningsmåling som Ipos har utført for avisen, viser at bare 25 prosent mener at Jonas Gahr Støre gjør en god jobb som Aps leder. Til sammenligning mener hele 68 prosent at Erna Solberg gjør en god jobb som Høyres leder. Tallene forteller også at velgerne mener at Erna er mye bedre egnet som statsminister enn Jonas.

Det er et godt dokumentert funn i valgforskningen at valgets taper fortsetter å tape, mens vinneren fortsetter å vinne. Det jevner seg ut etter hvert. I NRKs serie med norske statsministre sa Jens Stoltenberg at han bestemte seg for ikke å gi seg etter det solide valgnederlaget i 2001, men ta en periode til. Stoltenberg reiste seg og vant valget i 2005. Han ble gjenvalgt i 2009.

Til Dagbladet sa Støre i går at han er klar for å lede Ap fram mot kommunevalget i 2019 og stortingsvalget i 2021. Det er en viktig avklaring. Det siste Ap trenger er en opprivende lederstrid. Det er ingen opplagte kandidater til å overta etter Støre. Nestleder Trond Giske er omstridt. Hadia Tajik har trolig ikke nok erfaring. Partiet kan lete blant sine kommunepolitikere eller hente inn en person fra fagbevegelsen, som de svenske sosialdemokratene gjorde. Det vil være en kronglete omvei.

Jens Stoltenberg kom tilbake fordi han forlot høyrekursen han la seg på som statsminister første gang. I 2005 sto han i spissen for et rødgrønt samarbeid. Stoltenbergs rødgrønne periode ble en suksess.

Aps valgnederlag i høst skyldes etter vår mening at partiet forlot den rødgrønne siden og i stedet orienterte seg mot sentrum. Det skremte tidligere Ap-velgere og mange av LOs medlemmer over til Sp og SV som ble valgvinnere. Støre må innta en tydeligere opposisjonsrolle enn den han sto for i forrige periode. Det gjør han best i samarbeid med de rødgrønne partiene og med klar front mot den blåblå regjeringen. Sentrum kan Støre glemme. Sentrum går i oppløsning når Venstre på nyåret antakelig går inn i regjeringen.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!