Debatt

«Jeg kan bekrefte at både marokkanere og iranere som har bosatt seg i Norge samler seg i gjenger»

Det som skjedde på tribunene tok all min oppmerksomhet, og samme hvor mye jeg ønsket, klarte jeg ikke å konsentrere meg om kampen.

Bilde 1 av 1
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innvandring har den siste tida blitt beskyldt for å være årsaken til gjengkriminalitet i Oslo. Forrige fredag tok jeg turen til Kontraskjæret for å se kampen mellom Iran og Marokko, og jeg kan bekrefte at både marokkanere og iranere som har bosatt seg i Norge samler seg i gjenger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fargerike, musikalske og glade gjenger. Jeg skal ikke ta innvandringsdebatten, men mens jeg satt midt i galskapen blant de iranske supporterne slo det meg at dette ville vi aldri fått om det ikke var for nettopp innvandring.

Noen kamper husker man lite fra. Jeg hadde det slik første gang jeg var på fotballkamp i England og så Liverpool mot Everton, kampen mellom Marokko og Iran ble en lignende opplevelse. Det som skjedde på tribunene tok all min oppmerksomhet, og samme hvor mye jeg ønsket, klarte jeg ikke å konsentrere meg om kampen.

Les også: Slik spilles hele VM i fotball 2018

Folkelivet var et VM verdig, og i to timer satt jeg bare og nøt stemningen, menneskene, festen.

Marokkanerne med sine trommer og fargerike utkledning og iranerne med sitt gode humør og en slags vuvuzela, som vi husker fra fotball-VM i Sør-Afrika 2010. Det artige var at hver eneste gang noen blåste i hornet så visste alle hva som skulle ropes og synges på iransk. Ikke så bemerkelsesverdig egentlig. Det er jo tross alt det supportere gjør.

Men da Portugal og Spania skulle følge opp klokka åtte og publikum strømmet til samtidig som vi fikk servert en fantastisk fotballkamp (3-3), sank stemningen betraktelig. Forskjellen var at det ikke var spanjoler eller portugisere som hadde tatt turen. Det var nordmenn i forkledning.

Les også: Islands VM-trener: – Vi forventer å vinne

Jeg fikk med meg hvert spark på ballen mellom Cristiano Ronaldo og Iniesta. Alt er blankt fra kampen mellom Iran og Marokko. Men det sitter likevel igjen som et av de sterkeste minnene fra VM så langt.

Da Iran tapte 1–0 mot Spania på onsdag hadde iranske myndigheter gitt kvinner tillatelse til å se kampen på storskjerm inne på stadionene Azadi og Takhti i hovedstaden Teheran. Og etter å ha sett de iranske kvinnene på Kontraskjæret håper jeg det forblir slik også. De var ikke der bare for å nyte stemningen, de var der for å bidra til den.

Kvinner og menn, gamle og unge stemte i og danset inn i oslonatta. Det var så mange skjebner og historier samlet på ett sted for å dele gleden ved fotball-VM. Mesterskapet har rett og slett kommet hjem til lille Norge, og det er fantastisk.

Marokkos VM-håp er dessverre ute, men Iran har fremdeles muligheten til å snyte enten Portugal eller Spania for avansement, kanskje med hjelp fra nettopp Marokko.

Jeg vet ikke hvor jeg skal se den neste kampen til Brasil, Argentina eller England, men mandag klokka åtte vet jeg hvor jeg er.

Mer fra: Debatt