ANNONSE
HIJAB: Hva trodde du? At du hjelper jentene ved å gi dem et ekstra stygt omdømme? Tror du    det hjelper i skolegården?FOTO: M. SPENCER GREEN/NTB SCANPIX

HIJAB: Hva trodde du? At du hjelper jentene ved å gi dem et ekstra stygt omdømme? Tror du det hjelper i skolegården?FOTO: M. SPENCER GREEN/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

07-03-2016

Jeg ble dratt av hijaben i klassen, læreren så på, elevene lo

Jeg løp gråtende hjem. Det var ikke første gang.

Jeg har alltid vært en modig jente. Tatt mine egne valg. I skolegården hadde jeg lett innflytelse på de andre barna. Jeg var ikke redd for den jeg var. Men en dag førte denne modigheten til mobbing. Jeg valgte hijab. Jeg var 13. Jeg mistet alle de norske vennene mine. Alle «bestevennene» mine. Jeg ble mobbet daglig. Enten i form av milde kommentarer, eller fysisk. Det var denne gutten spesielt som satt klørne i meg. «Thomas».

«Thomas», sammen med mange andre elever, og den ene læreren min, mobbet meg for min modighet. For mine valg. Visste du det?

Visste du at jeg valgte hijab av ren interesse og lyst? Visste du at jeg i en alder av 13, var moden og voksen nok til å forstå mine valg? Ikke bare til å skjønne hva verdens største religion gikk ut på – og akseptere den som den var? Ikke alle barn er barn når de er 12.

I forrige uke foreslo Høyre-politiker Mahmoud Farahmand å forby hijab i skolen. Her er mitt svar.

Kjære Mahmoud Farahmand,

Jeg har lest artikkelen din om barnehijab. Først vil jeg peke på det ironiske ved hele artikkelen din. Det at du som en mann, og dessuten som en mann med utenlandsk opprinnelse, påstår hva kvinner er, hvordan jenter skal behandles, og foreslår tiltak for deres beste – viser at verken du, eller andre politikere som deg, virkelig tar hensyn til situasjonen muslimske jenter befinner seg i. Uansett hvor mye research du har gjort om barnehijab. Uansett hvor mye slekt og bekjente du har i denne situasjonen, har du ikke like sterkt grunnlag for å uttale deg om saken – som de som faktisk har opplevd det.

Mitt første spørsmål til deg er – hvorfor har du vinklet dette så negativt? Hvorfor har du ikke tatt i betrakting at mange, faktisk veldig mange, unge jenter ønsker hijab? Og at du da sitter der og liksom skal støtte disse jentene – ved igjen å krenke deres rettigheter og deres valg, akkurat som de mennene i islam som du beskriver. Unnskyld meg? Sa ikke du at barnehijab handler om sosial kontroll? At det kan begrense sosialt, og i utfoldelse og lek?

Gratulerer, du har nettopp bidratt med denne begrensningen. Hva trodde du? At du hjelper jentene ved å gi dem et ekstra stygt omdømme? Tror du det hjelper i skolegården? Trodde du virkelig at barn i 12-års alderen sitter og leser artikkelen din? Nei. Det er foreldre. Det er lærere.

Vi vet alle at roten til dette helvetet ikke er hijaben, ikke religionen, men mangel på forståelse og kunnskap. Så denne flotte artikkelen om barnehijab treffer først og fremst lærere og foreldre. De voksne. Og tro meg, når du vinkler saken så stygt som du gjør, tror du det gjør at norske kristne foreldre blir mer åpne for muslimer? Tror du de får lyst til å oppfordre barna til å bli venn med den muslimske jenta, fra den strenge og brutale familien?

Svaret er nei. Prøv dette neste gang du prøver å hjelpe:

Ta i betrakting hvordan muslimer har det i dag. Ikke bare jenter, men alle muslimer er hatet og fryktet. Problemet du skal løse er ikke å ta vekk hijaben fra unge jenter, men å lære folk forståelse og toleranse. Problemet er ikke jenta på 12 med hijab. Problemet er klassekameratene som ikke har forståelse for hennes modighet. Hun hedres ikke. Hun mobbes for sine valg. Problemet er ikke foreldre som ønsker sosial kontroll, problemet er igjen skolebenken og lærere som ikke videreformidler hvordan menneskerettighetene funker. Ja, for menneskerettighetene går ut på at man kan være den man ønsker.

Hvordan har du kommet til den konklusjon at barnehijab er påtvunget? Hvor har du de faktiske tallene fra? Eller har du ingen? Jeg tipper du ikke har noen fakta bak påstanden din. Hvordan hadde du tenkt å finne dette? Det finnes seriøst ingen måte for verken deg, eller de andre islamhaterne, å finne ut om noe er påtvunget eller ei. Eller jo, du kan jo sende ut skjemaer til alle muslimske hjem. Der unge jenter kan krysse av i skjul, om det er deres ønske. Men igjen, er ikke det veldig krenkende?

Vennlig hilsen en jente som faktisk gikk med hijab som barn, og faktisk valgte det selv. Og som valgte å ta den av igjen.

 

Denne teksten er opprinnelig publisert på bloggen til Zainab Moubarez.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!