Nyheter

Jammen, har dere glemt klubbene allerede?

Byrådets budsjett for 2019 er veldig godt på mange områder. Gratis aktivitetsskole for alle førsteklassinger, det er satt av penger til frukt og grønt i skolen og flere skolehelsesøstre. Dette er tiltak som er viktige, og som er spesielt viktig for barn fra familier med dårlig økonomi. Men ett området er det ikke levert på: Det er ikke satt av en eneste krone til å bygge fritidsklubber.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Byrådets budsjett for 2019 er veldig godt på mange områder. Gratis aktivitetsskole for alle førsteklassinger, det er satt av penger til frukt og grønt i skolen og flere skolehelsesøstre. Dette er tiltak som er viktige, og som er spesielt viktig for barn fra familier med dårlig økonomi. Men ett området er det ikke levert på: Det er ikke satt av en eneste krone til å bygge fritidsklubber.

Hva har skjedd med korttidshukommelsen til byrådet?

I november i fjor satte Brennpunkt søkelyset på Tøyen-løftet. De viste at det var gjort mye bra på Tøyen, men hovedbudskapet deres var likevel at ingen av tiltakene var rettet mot ungdom. Dokumentaren viste oss ungdom som hang i gatene, og vi hørte dem fortelle at de langet dop og var involvert i voldssaker. Ungdommene pekte på behovet for å bli sett av voksne og for å ha et tilbud om noe å gjøre på fritiden. Ordfører Marianne Borgen var ikke uenig i kritikken, og sa sågar at: Ungdom trenger trygge og gode steder og aktiviteter, og når vi ser at kriminaliteten går opp, så ser vi at her har vi ikke vært gode nok. Vi har ikke gjort nok. Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å lytte til ungdommene selv.

I vinter kom NRKs reportasje om gjenger i de østlige bydelene i Oslo. Mens politikere fra alle partier overgikk hverandre i hvor mye mer politi de ville ha ut i gatene og kranglet om hvem som hadde foreslått det ene eller andre antallet nye stillinger, så fortalte Vegard Waske til Nordstrands Blad at det de trenger på Holmlia først og fremst er flere tilbud til barn og unge og innendørs møteplasser. Øverst på ønskelista var aktivitetshus og bibliotek. Og det samme budskapet kom fra Amanda Anvar på et folkemøte på Holmlia: Vi har ingen ungdommer å miste, vi trenger fritidstilbud.

Under de 19 årene med borgerlig styre i Oslo sloss ungdom og bydelspolitikere for å unngå å legge ned klubber. Å bygge nye klubber var utenkelig når alt skulle skjæres ned på. I dag er antallet ungdommer i Oslo større enn noensinne. De klubbene som overlevde nedleggelsene er nedslitte og alt for små i forhold til de tilbudene de skal brukes til å gi. Straksmidlene som ble bevilget av byrådet i sommer ble brukt til sommerjobb for ungdommer som malte klubben sin, et bygg med vegger tynne som papp, i bygninger som står på skakke og med elektriske anlegg som ingen andre ville akseptert verken hjemme hos seg selv eller på arbeidsplassen sin. Strakstiltak er bra, men her trengs det ordentlige investeringer i ungdommene i bydelene våre.

Hvorfor er klubbene så viktige?

Fritidsklubbene er kjempeviktige arenaer for å forebygge problemer hos barn og unge. Der kan de unge være aktive på sine egne premisser. Klubbene er rusfrie og brukerstyrte. Aktivitetene som organiseres er innenfor kultur, musikk, dans, idrett, matlaging, prategrupper, spillkvelder og mye mer. Mange av de beste artistene våre har sin bakgrunn nettopp fra klubbene. De fleste som bruker tilbudene har ingen behov for spesiell oppfølging av tjenestene i bydelene, men noen av ungdommene har trøbbel hjemme, med skolen eller i forhold til vennene sine. Klubbene gir de som jobber i barne- og ungdomstjenesten i byen en base for å treffe de unge utenfor skolen og organiserte aktiviteter. Der kan de få innblikk i behovene til de som trenger ekstra oppfølging og støtte, og mulighet til å hjelpe ungdommene til å håndtere problemene og eventuelt sørge for kontakt med riktig type hjelp. Klubbene er dermed en helt sentral del av det forebyggende arbeidet i kommunen.

Det rødgrønne byrådet har mye å ordne opp i etter 19 år der kommunalt budsjettarbeid har vært synonymt med å kutte i velferden vår. Byrådet gjør en kjempeinnsats for å bygge idrettsanlegg, skolehelsetjenesten bygges opp igjen, og det kommer flere hender i eldreomsorgen. Det er bra, men ungdommene som vokser opp på Skullerud og andre steder hvor fritidstilbudet er dårlig er unge her og nå, og vi har ikke mer tid å miste. Så vær så snill byrådet, sett av penger til å investere i klubbene våre!

Mer fra: Nyheter