Kultur

Ja til sirkus uten dyr!

Jeg setter pris på at det arrangeres kultur- og idrettsarrangementer, og jeg setter pris på mangfoldet. Derfor er jeg meget positiv til omreisende sirkus og andre aktører som vil dele sine kulturelle inntrykk med de som bor og lever her.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Samtidig mener jeg at Norge som vert har rett til å stille visse etiske krav til arrangørene.

Sirkuslivet kan være spennende for mennesker, men for dyr er all opplæringen, transporten og fraværet av naturlige omgivelser problematisk. Både det fysiske og psykiske miljøet er mangelfullt, og i Stortingsmelding nr. 12 om dyrehold og dyrevelferd, blir det konstatert at ”Det er vanskelig å ivareta dyrenes sosiale og adferdsmessige behov i sirkus”. Det er en erkjennelse som burde få praktiske følger.

Elefanter er sosiale flokkdyr. Cirkus Merano er eksempel på et sirkus som kun holder én elefant. Hold av bare én eller to elefanter strider mot dyrenes naturlige behov. Rådet for dyreetikk trakk frem elefanter i sin uttalelse fra 1997: “Manglende bevegelsesfrihet for dyrene er etter Rådets syn det mest framtredende negative trekk ved sirkus i Norge. Spesielt elefanter har meget begrenset frihet, og preges av dette gjennom en høy forekomst av stereotyp adferd.” Vitenskapskomitéen for mattrygghet (2008) peker på at sirkuselefanter lever kortere, ofte kommer fra dyr fanget i naturen, og gjerne gjennomgår psykiske overgrep (“breakdown”) som del av opplæringen. At sirkusdyr er i et internasjonalt marked gjør det vanskelig å kontrollere bakgrunnen. “Stereotypier, (gjentatte meningsløse bevegelser), for eksempel kroppsveving (vugging fra side til side) og kontinuerlig nikking med hodet er vanlige å se på sirkuselefanter. Forskere mener at adferdsforstyrrelsene skyldes at elefantens naturlige adferd blir sterkt innskrenket i fangenskap”, skriver Dyrevernalliansen (2003) i en oppsummering av tilgjengelig litteratur. Det fremgår også at “over 50 % av elefanter i fangenskap har fotlidelser, grunnet for eksempel manglende mosjon, dårlig fotstell og uegnet underlag”.

Det er allerede påpekt at hester vanskelig kan få leve ut sine naturlige behov i et sirkus, og det samme gjelder for kameler, så vel som dyr som hunder og katter. De blir holdt i små bur store deler av tiden, og katter er stedbundne dyr. Sirkusdyrene er å regne som i karantene, noe som gjør at de ikke kan luftes utenfor området, og de må også hindres i å ha kontakt med andre dyr på stedet der sirkuset opptrer.

Elefanter skal ut av sirkus når den nye positivlisten trer i kraft, men regjeringen har så langt ikke plukket opp tråden fra Mattilsynet, og det er i tillegg foreslått fem års overgangstid på forbudet mot elefanter. Det gjør at Norge ikke er noe foregangsland. Land som Hellas og Bolivia har innført forbud mot dyr i sirkus, og Østerrike og Peru har forbud mot ville dyr i sirkus. Jeg foreslår at Norge følger opp, for det finnes mange sirkus uten dyr, som Cirque de Soleil og Cirkus Cirkör. Det viser at sirkustradisjonen på ingen måte er avhengig av bruk av dyr.

Jeg foreslår derfor følgende tiltak:

1. Norge skal ikke være vert for sirkus som bruker dyr
2. Norge tolererer ikke dyreplageri som underholdning.

Se video fra Lillehammer som viser tydelige tegn på at dyrene ikke er tilfreds:
www.youtube.com/watch?v=4k-…

Skriv under kampanjen her: www.avaaz.org/en/petition/N…

Mer fra: Kultur