Debatt

Inkluder barn og unge i byplanleggingen!

Vi er svært bekymret over at boligbygging overskygger behovet for morgendagens bærebjelke i byen – våre barn og unge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Lars Ruud, Trygve Kvarme og Fredrik Enevold, FAU Manglerud Skole, idrettsklubben Manglerud Star og aksjonsgruppen JA til Grønt og Varmt Manglerud

I Dagsavisen 4. april 2018 skriver byråd Hanna Marcussen og byrådsleder Raymond Johansen at alle lokalmiljøer i Oslo skal være trygge og gode. De henviser spesielt til krafttak i områder som har hatt en negativ utvikling. Samtidig trekker de frem at områdepolitikken skal være forebyggende. Her er vi helt enige. Vi trenger flere forebyggende tiltak som del av den viktige byutviklingen for nettopp å sikre at vi ikke får negative sosiale konsekvenser. Og dette må prioriteres fremfor å bygge enda flere boliger som skal dele allerede knappe aktivitetsressurser.

Det siste tiåret har det blitt bygget mange boliger i Oslo. Resultatet er en situasjon der infrastrukturen ikke har holdt følge med tempoet til alle eiendomsutviklere og entreprenører. I infrastruktur begrenser vi oss ikke bare til kollektivtrafikk, vann og avløp og lignende, men inkluderer skoler, barnehager og mer. I denne rivende utviklingen er det derfor viktig at byrådet er sitt ansvar bevisst i forhold til en sårbar gruppe innbyggere; barna våre.

Idretts- og kulturanlegg er de nye samfunnshusene der barn og unge møtes for både fysisk og sosial utvikling. Dette er mestringsarenaer for mye mer enn bare å lære seg å stå på skøyter, kaste en ball eller balansere på en bom. Dette er et sted der barn og unge lærer seg å fokusere på oppgaver, samarbeide med andre samt bygge vennskap. Idretten er også viktig for at barn og unge skal oppleve inkludering og for å føle tilhørighet. For å referere rektor Peter Streijffert på Manglerud skole: «barn som mestrer idrett, mestrer skolen».

I Aftenposten 22. sept 2017 sier byrådsleder Raymond Johansen selv at en av fire elever ikke fullfører videregående skole. Han kalte situasjonen alvorlig da veldig mange av de som dropper ut havner utenfor samfunnet.

Vi registrerer at aktivitetstilbudet i hovedstaden ikke har klart å holde følge med boligbyggingen. Dette etterlyses også selv av de unge i byen, blant annet i leserinnlegget skrevet av Ali Al Jabri i Aftenposten 5.april:  https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/5VwLrK/Politikerne-prioriterte-et-tarn-pa-Stovner-til-24-millioner-Samtidig-opplever-ungdommene-systematisk-svikt--Ali-Al-Jabri

Vi er svært bekymret over at boligbygging overskygger behovet for morgendagens bærebjelke i byen – våre barn og unge. Dette eksemplifiseres ved planen om å bygge 600 leiligheter og barnehage på Ryen. Området er definert i rød sone pga høy luft- og støyforurensing, og fagekspertene fraråder boligbygging her.

Selv om området er uegnet for boliger, er det perfekt for å utvikles til innendørsidrett og kultur. Det ligger rett ved et trafikknutepunkt, noe som gjør det lett tilgjengelig for mange. En idrettspark her kan også bli et viktig bidrag for å sikre at barn og unge føler tilhørighet og mestring. Målsetningen må være at færrest mulig faller utenom samfunnet.

I behovsplanen for idrett og friluftsliv 2017–2021 står det følgende: «På idrettsområdet er Oslo det fylket med dårligst anleggsdekning, og også dårligere dekning enn andre store byer i Norge». Ved å bygge idrettspark på Ryen vil kommunen kunne være med på å løse noen av anleggsutfordringene som favner barn og unge i bydelene Østensjø, Nordstrand, Søndre Nordstrand og Gamle Oslo.

Å bygge mestringsmiljøer og vennskap på tvers av bydeler vil være med på å gjøre Oslo kommune til en god by å leve i, også for barna våre.

Mer fra: Debatt