Debatt

Ingen grunn til å avlyse vegetarbølgen

Vi kan ikke avfeie de vitenskapelig dokumenterte positive effektene av et plantebasert kosthold, fordi noen SoMe-kjendiser vraker livsstilen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Et godt planlagt plantebasert kosthold er sunt og fullverdig i alle livets faser. Kostholdet bidrar til redusert forekomst av kroniske sykdommer, hjerte- og karsykdommer, fedme og noen typer kreft.

Den 9. april publiserte Dagsavisen en stor sak om fire internettprofiler som har gått vekk fra et plantebasert kosthold og over til å spise fisk og egg på grunn av helseplager som irritabel tarm og bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO). Av denne grunn avlyser avisen vegetarbølgen og stiller tvil til hvorvidt 2019 virkelig blir veganismens år. På tross av profilenes mange følgere og store påvirkningskraft er det skivebom av Dagsavisen å avskrive de vitenskapelige dokumenterte positive effektene av et plantebasert kosthold på miljø, dyrevelferd og helse, og den store gruppen med bevisste matforbrukere som nå vokser frem, på grunnlag av at noen SoMe-stjerner har gjort kostholdsendringer.

Animalske matvarer rår på toppen over mat som gjør oss syke og mer utsatt for sykdommer. I Norge er kjøtt og kjøttprodukter vår hovedkilde til mettet fett og 25% av menn spiser dobbelt så mye rødt kjøtt som anbefalt. 7 av 10 nordmenn er overvektige og myndighetene oppfordrer oss til å spise mer plantebasert og mindre kjøtt. Flere animalske matvarer har lite kommuniserte negative helseeffekter, som for eksempel egg, som har svært høyt innhold av LDL-kolesterol, noe som er grunnen til at egg ikke har et spesifikt nasjonalt kostråd.

EFSA publiserte i fjor en rapport som viste at animalske produkter som melk, egg, kylling og fisk (spesielt oppdrettsfisk) er på topp over produkter som inneholder miljøgifter som utgjør en stor risiko for menneskers helse. I Norge spiser kun 15% av menn og 13% av kvinner nok grønnsaker og kun 25% av voksne spiser nok fullkorn. Nylig ble det også publisert en studie fra the Lancet som viste at dårlig kosthold dreper flere mennesker globalt enn tobakk.  8-25% av befolkningen i Norge rammes av irritabel tarm, som kan være en følge av et lite balansert kosthold, stress og/eller for lite fysisk aktivitet.

Fortsatt ønsker 4 av 10 i den norske befolkningen å redusere i kjøttforbruket sitt, og 10% av nordmenn sier de spiser hovedsakelig eller utelukkende kjøttfritt.  Både helse, miljø og dyrevelferd brukes som begrunnelser for et endret kosthold, og sammen utgjør disse et sterkt grunnlag for holdningsendring hos befolkningen.

Selv om tre-fire veganere på Youtube har prøvd seg frem med vann-fasting (Rawvana gjennomførte før hun ble syk en 25-dagers faste hvor hun kun konsumerte vann) og høykarbo-dietter, så betyr ikke det at dette er bunnlinja i et plantebasert kosthold, ei heller at de er eksperter på feltet. De fleste som velger å ekskludere animalske produkter fra kosten supplerer det med tilstrekkelige planteprodukter og har et fullverdig kosthold, som er dokumentert godt for helsa. Samtidig bidrar husdyrproduksjon til skadelige miljøeffekter, dårlig ressursforvaltning, forurensning og fordrivelse av biologisk mangfold. For miljøet er det beste vi kan gjøre å kutte ut animalske produkter.

En økene appetitt for kjøtt fører til at flere og flere dyr lider i produksjonssystemer, noe som flere nå innser. Fra 2015 til i dag har det vært en 300% økning i antall internettsøk på vegansk mat og dagligvarekjedene selger vegetarprodukter som aldri før – Meny hadde i fjor en 60% økning og Rema en 70% økning i salget av vegetariske matvarer.

Det er tydelig at vegetarbølgen er kommet for å bli. Det finnes så mange som faktisk ønsker å bidra til en endring, som ønsker å endre kosthold og som gjør det uten å bli syke. Når det er sagt fronter både Rawvana og Bonny Rebecca fortsatt et plantebasert kosthold, og Rawvana sier i sin video at hun på sikt ønsker å gå tilbake til en plantebasert livsstil.

Marie Henriksen Bogstad er agroøkolog i NOAH - for dyrs rettigheter

Mer fra: Debatt