Debatt

Ikke så elefantastisk

Det kan være vanskelig å navigere når det gjelder turisme der ville dyr er involvert. Men enkelte ting bør du avstå helt fra – som å ri på dem.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Elefantturisme er generelt dårlig regulert i Asia, som har årtusengamle tradisjoner for å bruke elefanten som arbeidsdyr. Mye av denne mentaliteten sitter igjen, og danner sannsynligvis basen for at det, spesielt i turistland som Sri Lanka, Thailand og India, går tregt å innføre dyrevelferdslover som virkelig monner – i alle fall sett fra et vestlig dyrevelferdsperspektiv. Samt å håndheve de reglene som finnes. På nettet florerer det av grusomme videoer som viser de brutale metodene som er vanlige for å temme de store dyrene. Etter å ha sett dem, vil du neppe ønske å ri en elefant igjen. Og absolutt ikke med tunge seteanretninger av metall og tre, som er svært skadelige for dyrene.

Med den voksende turismen, er også elefantturisme blitt en næring i sterk vekst i Asia. En elefant koster enorme summer – som skal betale seg. De siste årene er det, heldigvis, takket være press fra både internasjonale dyrevernsorganisasjoner og reisende som poster negative anmeldelser om sine opplevelser på nett, blitt et stort fokus på turisme som involverer både elefanter og andre ville dyr. Det har gjort at praktisk talt alle de store, vestlige reiseselskapene i verden med respekt for seg selv (og dyrene), nå ikke tilbyr elefantridning og besøk som involverer elefantshow i programmet sitt. Imidlertid er det mange turister som fortsatt ikke vet bedre. Jada, jeg har vært der selv.

Samtidig er det et praktisk dilemma. Det eksisterer tusenvis av arbeidselefanter, og tidligere arbeidselefanter, som klart i mange tilfeller også kan ha en bedre tilværelse i den best organiserte delen av turistindustrien. Men det kan være vanskelig å skille. Det er de siste årene dukket opp et mylder av «rescue sanctuaries» og «elefantbarnehjem» som hevder å «redde» arbeidselefanter og «foreldreløse unger», mens de i virkeligheten kan være røvet fra mødrene sine i fangenskap eller er ville elefanter som er blitt fanget på ulovlig vis. Elefanter koster en formue, og er derfor svært ettertraktet. Mange steder drives av lite transparente «stiftelser» med like ulne regnskaper.

Et annet betimelig spørsmål er om man bør ale opp og ha elefanter i fangenskap, eller ei? Dessverre blir landområdene der de ville elefantene, som konsumerer enorme mengder planter i løpet av et døgn, bare mindre og mindre i både Asia og Afrika – noe som betyr at konflikten mellom dyr og mennesker bare blir mer og mer prekær mange steder. Tenk bare på ulvedebatten her hjemme. Bare i Sri Lanka tar elefantene mellom 50–80 liv i året, ifølge offisielle tall. Elefantene lever også i svært mange år. En mennesketilvent elefant kan ikke bare settes ut i villmarken igjen. Og de er veldig dyre i drift. I det perspektivet kan en regulert turisme der dyrevelferden og opplysning står i førersetet, faktisk være blant de bedre alternativene. De mest hardnakkede dyrevernsorganisasjonene ønsker overhodet ikke avl av elefanter i fangenskap eller at du skal interagere med dyrene i det hele tatt. Men det er dessverre slik at vi turister ikke gidder å betale for å se dyrene på lang avstand. Det beste er selvsagt uansett å kunne oppleve dem ute i den frie naturen – selv om det også er blitt et stort problem med overturisme i mange nasjonalparker. Spesielt på Sri Lanka, der parkene skriker etter bedre regulering.

Derfor bør du alltid gjøre en så grundig sjekk som mulig av stedet du tenker å besøke. På nett finner du normalt mye informasjon fra andre reisende. Dersom et sted får mange negative anmeldelser, kan de tvinges til å endre kurs. Det samme, dersom du stiller kritiske spørsmål på stedet. Slik kan også bevisste turister fungere som en meget viktig vaktbikkje – både overfor stedet, og andre, ubevisste turister. Som følge av press og tilbakemeldinger, tilbyr nå mange steder for eksempel å «gå på tur» med elefantene, i stedet for rideturer på dem. Det er i alle fall en mer anstendig utvikling.

Stiftelsen World Animal Protection har satt opp en liten sjekkliste, som du kan ta i bruk. Hold deg til steder der:

• Elefanter kan røre seg fritt, på et stort område og interagere med hverandre som i en flokk (men husk at elefanter kan måtte sikres med metallfotlenker når de er i brunstperioden, must, og de blir aggressive. Metallenker er sterkere og skal faktisk være bedre enn tau, som lettere skjærer seg inn i huden og skaper sår).

• Elefantene ikke blir brukt til ridning, show eller til å utføre triks.

• Det er begrenset interaksjon med et begrenset antall besøkende.

• Opplæring om dyrevelferd for elefantene er en viktig del av besøket.

• Avlsprogrammer er begrenset.

Å ri på elefanter er en aktivitet som mange dyrevernorganisasjoner advarer mot. Det aller verste er de som bruker tunge, svære sitteanordninger for å stable opptil åtte personer av gangen på elefantryggen. Dropp det! Det skader elefantene. Foto: Christine Baglo

Mer fra: Debatt