28-10-2014

Ikke lenger Ville Vesten

Det Ville Vesten lever fortsatt i Kansas. Så vidt det er.

DODGE CITY (Dagsavisen): Vi suser nedover Wyatt Earp Boulevard, i den lille byen med det klingende navnet Dodge City vest i Kansas. Vi er midt i USA, midt i The Heartland. Det er flatt, det blåser jevnt. (Kansas skal bety sønnavindsfolk på språket til Sioux-stammen, som levde her før cowboyene kom,) Her er det få trær og desto flere jorder. En langstrakt statue av den legendariske sheriffen Wyatt Earp markerer inngangen til sentrum, hvis en kan kalle det det. Her er det ingen mennesker. Fire-fem butikker selger sko, for det meste cowboystøvletter. En kinarestaurant ser ut til å overleve. Bokhandelen for kristne bøker er stengt. Det er trist og tomt i sentrum av Dodge City.

For litt over 200 år siden var det derimot liv i byen. Da regjerte de lovløse, gamblerne, bøffeljegere, pionerene på vei vestover i dette langstrakte landet. Dodge City var selve symbolet på Ville Vesten. Ifølge byens lille museum, er gravplassen Boot Hill, der fattigfolk og gjennomreisende, lovløse og prostituerte ble begravet, USAs mest kjente. Gravplassen fikk navnet Boot Hill fordi de døde ble gravlagt med støvlene på.

Byens mest kjente mann, sheriffen Wyatt Earp, skal ha vært i utallige skuddvekslinger uten noensinne å få en skramme. En rekke filmer har gjort sheriffen til en legende. Wyatt hadde en imponerende bart, og elsket gambling og våpen. Han var også en rastløs sjel, og dro etter hvert vestover. Bare statuen står igjen. Et museum selger sjokolade og vørterøl. Det er lite som vitner om Ville Vesten. I dag er dette blant de mest konservative regionene i USA. Langs landeveien står hjemmesnekrede skilt mot abort, eller for livet, som det heter. På lunsjrestauranten ligger en blå bibel på bordet. En eldre mann i cowboyhatt vil sende mexicanerne hjem. En annen forteller stolt om våpensamlingen sin. Det er langt til den liberale østkysten. Som T-skjortene til salgs slår fast: «Kansas - It ain´t New York City».


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!