Debatt

Ikke legg ned NKVTS

Den sittende regjering har gjennom denne og forrige periode hatt innsatsen på vold i nære relasjoner som en av sine fremste politiske prioriteringer. Det framstår da som overraskende at den samme regjering ønsker å nedlegge det eneste nasjonale senter på dette området.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Debattanten skriver på vegne av Forskerforbundets medlemmer ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold

Regjeringen skal om kort tid ta stilling til en innlemmelse av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Folkehelseintstuttet.

Camilla Stoltenberg og Trygve Ottesen, begge direktører ved Folkehelseinstituttet (FHI), etterlater et inntrykk av at innlemmelse først og fremst er et organisatorisk spørsmål,  hvor nedleggelsen og innlemmelsen av NKVTS i FHI ikke innebærer en faglig omprioritering og endring.  Vi kjenner FHI som en solid samarbeidspartner som jobber tverrfaglig med tydelig vekt på det helsefaglige. Det er et institutt med høy tillit der det drives svært mye god forskning.

Når et samlet NKVTS allikevel ikke ønsker seg dit, er det først og fremst fordi det vil få direkte konsekvenser for vår faglige innretning og prioriteringer. Styrken ved et uavhengig kunnskapssenter som NKVTS er den muligheten vi har til å framskaffe kunnskap om ulike sider ved vold og potensielt traumatiserende hendelser.

Et bredt faglig miljø som det Folkehelseinstituttet representerer, må prioritere mellom mange ulike faglige tema, både når de skal fordele midler internt og når forskerne skal søke eksterne midler. Denne kjensgjerningen lå også til grunn da regjeringen etablerte NKVTS i 2004. Da ble ikke FHI vurdert som et riktig sted å legge virksomheten, først og fremst fordi man ønsket en bredere innretning av senteret enn hva FHI kunne romme.

Å bli utsatt for vold eller andre potensielt traumatiserende hendelser handler om så mye mer enn helse. Det omfatter kunnskap om politi og rettsvesenets behandling av straffesaker knyttet til vold i nære relasjoner, om barnevernet og andre hjelpeinstanser sitt arbeid i disse sakene; alle spørsmål om individets rettssikkerhet. Forskningen ved NKVTS omhandler barns rett til en trygg oppvekst fri for vold. Den handler om å gjøre skolen og frivillige aktører i stand til å forebygge og avdekke hendelser som kan skade barn og hindre deres utvikling. Den omhandler også kunnskap om hvordan krisesentre fungerer, hvem som er deres brukere og kommunenes oppfølging av voldsutsatte. Fellesnevneren for forskningen vår er ikke de helsemessige konsekvensene av volden, men den helhetlige tverrfaglige tilnærmingen.

Vår forskning skal gi innsikt i hvordan personer som har opplevd vold eller andre potensielle traumatiske hendelser selv erfarer sine situasjon, og hvordan de møtes av rettsapparatet og velferdstjenestene. Bare deler av denne forskningen har relevans for helsetjenesten. Vi er ikke skeptiske til FHI fordi vi ikke tror instituttet arbeider  tverrfaglig, men fordi tverrfagligheten blir brukt  til å gi kunnskap om noe annet enn hos NKVTS. Deres primære oppgave er å gi kunnskap om folkehelsen.

I disse dager annonserer franske myndigheter opprettelsen av et nasjonalt senter - Centre national de ressources et de résilience (CNRR). NKVTS har vært en inspirasjonskilde for dette senteret. CNRR har vært mye omtalt i fransk media og er presentert av president Macron som et viktig virkemiddel for å styrke hjelpetiltakene til de som rammes av traumer, seksuell vold, familievold, terrorangrep og katastrofer. Både forskere og representanter fra det franske embetsverket, har pekt på betydningen av å etablere et slikt tverrfaglig senter for å gjøre samfunnet bedre i stand til å utvikle bedre tjenester for de det gjelder, også på andre områder enn helse.

Det er et paradoks at NKVTS forslås nedlagt parallelt med at andre land ser behovet for å styrke kunnskapen om vold og traumer ved å opprette lignende sentre.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (A) har bedt statsråd Høie gjøre rede for prosessen om nedleggelsen av NKVTS, og hvilke argumenter som vil bli førende for endelig beslutning om organisering. Den sittende regjering har gjennom denne og forrige periode hatt innsatsen på vold i nære relasjoner som en av sine fremste politiske prioriteringer. Det framstår da som overraskende at den samme regjering ønsker å nedlegge det eneste nasjonale senter på dette området. En nedlegging av NKVTS er ikke et spørsmål om organisering, men også et politiske valg. Et politisk valg som vil svekke kunnskapsgrunnlaget på dette området, og gjøre dette kunnskapsfeltet primært til et spørsmål om helse.

Mer fra: Debatt