Debatt

Ikke legg ned ettervernet vårt!

Ettervernstilbudet til Rio står i fare for å måtte avvikles nå som helsedirektoratet ikke viderefører det. Kristiansand, med borgerlig flertall, vil ikke finansiere tilbudet som gir meget gode resultater og velger på den måten å motsette seg regjeringens opptrappingsplan. Må kommunene styres?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Bente Røstad har drevet et prosjekt finansiert av helsedirektoratet og arbeids- og velferdsdirektoratet i fire år. Prosjektet heter Rio Restart og er et fullverdig ettervernstilbud for folk med rusproblemer som har vært i fengsel eller behandling. Av de 42 som har deltatt er 8 fortsatt med, 38 er rusfrie, og 28 er i arbeid eller utdanning. Dette er meget gode resultater. Nå står tilbudet i fare for å bli nedlagt.
Stortinget vedtok nylig regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet. Opptrappingsplanen består av den «gylne regelen» for høyere vekst innen psykisk helse- og rus, enn somatikk, midler til tiltaksplasser, boligsatsing, «fritt behandlingsvalg» og 2,4 milliarder kroner i frie midler til kommunene som skal brukes på tjenester for rusavhengige. De rødgrønne fjernet øremerking av midler til rustiltak i kommunene i forrige stortingsperiode. Høyre-FrP regjeringen har ikke gjeninnført merkingen. Det kan det hende de må, dersom de ikke vil at opptrappingsplanen skal bli en flopp.
Greit nok. Prosjektperioden er over og Helsedirektoratet trekker støtten. Men hva er poenget med å drive et prosjekt som viser seg å være en suksess dersom hverken kunnskapen brukes til å bygge ut tilsvarende tilbud eller kommunen velger å videreføre tiltaket?
Her har staten altså brukt millioner på å finansiere et ettervernstilbud som har vært en suksess. Når prosjektperioden er over legges det det ned. Enda regjeringen instruerer kommunene om å bygge ut og gir dem penger til dette. Et grunnleggende problem tegner seg; forholdet mellom stat og kommune og mulighetene for å gjennomføre noe som helst på rusfeltet når kommunene får velge selv hvordan de bruker pengene.
9 av 10 ruspasienter mangler et fullverdig ettervern etter behandling. Dødeligheten er kraftig forhøyet etter behandling. Derfor trengs ettervernet som Restart leverer. Ordføreren i Kristiansand kommune sier de ikke har midler til å videreføre et slikt prosjekt, selv om det er aldri så godt, uten å måtte kutte i andre tiltak. Dette er feil. Kristiansand kommune har fått 14 millioner kroner for ikke å måtte kutte i tiltakene de allerede har, og samtidig styrke ettervernet. Dette er fordi man vet at rusavhengige faller tilbake til rusmisbruk uten ettervern. Lederen for helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønnås Kjos sier det er «sprøtt» at ikke Kristiansand finner penger til å redde Restart.
Regjeringspartiene må sørge for at kommunen tar ansvar og samarbeider om at opptrappingsplanen fungerer etter hensikten. Den står og faller på en manglende politisk vilje til samhandling hvor den rusavhengige blir taperen igjen. Og betaler konsekvensene på den verst tenkelige måten.      

Mer fra: Debatt