01-04-2016

Ikke JA eller NEI til handelsavtaler

Håkon Haugli og Tore Frellumstad fra Abelia skriver i Dagsavisen den 30. mars at «Det er uforståelig at noen fortsatt ser internasjonale handelsavtaler som et onde».

Utviklingspolitisk seniorrådgiver i Utviklingsrfondet

Jeg har arbeidet med internasjonal handelspolitikk i 25 år og vært i opposisjon til mange internasjonale handelsavtaler, men jeg har aldri møtt en eneste person som ser alle former for internasjonale handelsavtaler som et onde.

Jeg vil anta at Haugli og Frellumstad ikke er prinsipielt i mot kniver selv om de noen ganger brukes til å drepe eller skade folk med. Det vil også overraske meg om Haugli og Frellumstad er for alle internasjonale handelsavtaler uansett hvilket innhold de måtte ha.

Det er bra med debatt om de internasjonale handelsavtalene det nå forhandles om – spesielt om tjenesteavtalen TiSA, den transatlantiske avtalen TTIP som forhandles mellom USA og EU, og om det som skjer i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Alle burde være interessert i å få en saklig debatt. Dessverre bidrar ikke Haugli og Frellumstad til det.

Norge, som de fleste land i verden, er avhengig av internasjonal handel, og er tjent med at det finnes internasjonale avtaler der «spillereglene er klare», men det betyr ikke at alle avtaler er av det gode.

Mesteparten av norsk næringsliv er bygd opp før bølgen av markedsliberalisme «slo inn» over verden på 1980-tallet. Norge har bl.a. bygd opp oljevirksomheten på en måte som har gitt landet store inntekter.

Et internasjonalt handelsregelverk etter modell fra TiSA og TTIP kunne ha gjort det umulig å bygge opp oljevirksomheten ut i fra norske nasjonale interesser.

La oss få en saklig debatt om de internasjonale handelsavtalene det nå forhandles om. Et viktig skritt på veien bør være at regjeringen viser åpenhet om norske standpunkter og hva det forhandles.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!