Kultur

Ikke for seint å snu, Jens!

–Det finnes ikke noe mer stille enn en fabrikk som står, sa LO`s 2. nestleder, Hans-Christian Gabrielsen, da Södra Cell innførte markedsstopp for fabrikken på Tofte på grunn av finanskrisa.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Søndag ettermiddag 25. august kl. 17.33 rullet den siste masseballen ut av båndet. En 117 års industrivirksomhet er slutt og stillheten senker seg over cellulosegiganten syd på Hurumlandet.

Ufattelig

For alle de nær 300 ansatte, deres slekt og venner, ja for veldig mange av de vel 3.000 innbyggerne på Tofte som nesten alle er i familie til eller har venner som jobbet eller har jobbet på fabrikken, er det nærmest ufattelig at fabrikken er lagt ned.

Og Jens, som du veit har veldig mange av de som jobbet på fabrikken eller som har jobbet på den, stemt på Arbeiderpartiet i generasjon etter generasjon. Ja Jens, de synes det er helt ufattelig at ikke deres eget Parti sørget for at Staten går inn med penger på eiersiden sammen med skogeierne og sørger for fortsatt drift.

Hvor mange som fortsatt vil stemme på Partiet ved Stortingsvalget er høyst usikkert. Men mange vil enten sitte hjemme på valgdagen eller stemme på et annet parti for første gang i sitt liv.

Stille i oljeskyggen

Og som du veit Jens, om lag hver fjerde tømmerstokk som blir hogd her til lands er blitt levert til Tofte. Det er derfor ikke bare på Tofte at stillheten vil senke seg.

I store deler av «Innlandet», som fortsatt ligger i «Oljeskyggen», som tidligere statsminister Odvar Nordli kalte det, vil stillheten etter hvert legge seg. Det vil den også gjøre over store deler av det øvrige Skau-Norge.

Og som du veit Jens, dette er områder der Partiet tradisjonelt har stått meget sterkt. Her vil tusenvis av arbeidsplasser bli rammet av nedleggelsen på Tofte, og her er det få eller ingen alternative arbeidsplasser.

Alle som her blir direkte rammet, familier, venner og andre, vil som på Tofte stille seg uforstående til det som skjer. Og som på Tofte vil det være høyst usikkert hvor mange som fortsatt vil stemme på Arbeiderpartiet ved høstens valg.

Klima taper også

Og som du veit Jens, er skauen et av de viktigste klimaverktøy vi har. Norsk skau fanger nå en CO2mengde som tilsvarer 60 prosent av landets utslipp av klimagasser.

Nedleggelsen av Norges største bioraffineri på Tofte vil derfor kunne få store konsekvenser for klimaet. Dette fordi hogst og nyplanting av skau vil bli kraftig redusert, vil skauen som klimaverktøy også bli kraftig redusert.

Uforståelig

Og som du veit Jens, Norge med deg sjøl i spissen står klar med flere titalls milliarder kroner for å bruk på skau som klimaverktøy rundt om i verden. I tillegg har Statens pensjonsfond (Oljefondet) investert for over ti milliarder kroner i svensk, finsk og irsk skogsindustri.

Da blir det helt uforståelig for fabrikkarbeideren på Tofte, sagbruksarbeideren på en av Moelvens sagbruk, skogsarbeideren/entreprenøren og alle andre med tilknytting til Skau-Norge, at ikke Staten kan gå inn med penger i dette tilfellet.

Lettere blir det heller ikke å forstå når det nettopp er penger som Norge har nok av, og at Staten i tillegg er Norges desidert største skaueier.

«Skau-skyggen»

Som du veit Jens, er det en god og klok fjellvettregel som heter «Vend i tide, det er ingen skam å snu». Sjøl om det nå er stillheten som rår på fabrikken på Tofte, er det ennå muligheter for å få hjulene i gang igjen.

Oppskriften for å redde tusenvis av arbeidsplasser på Tofte og i Skau-Norge, og utvikle norsk skau-/treforedling til en framtidsrettet og klimavennlig grønn næringsvirksomhet, fikk du av ditt eget partiutvalg som i våres la fram rapporten «Woods of Norway».

Så kom deg ut av «Skau-skyggen», Jens. Ta grep og sørg for at fabrikken på Tofte kan bli et av de viktigste verktøy for å gjøre skaunæringa til et nasjonalt strategisk satsingsområde, på linje med det som er etablert for andre viktige naturressurser, som vannkraft, olje og gass, mineraler og fisk.

Premien vil kunne bli tusenvis flere stemmer og dermed økt mulighet for fire nye Rød-Grønne år.

Svein Erik Bakken, Tofte

Mer fra: Kultur