Debatt

Ikke en boligboble, men en boligbombe

Bolig-nysalgsomsetningen i Oslo har de siste to månedene har falt med 70 prosent.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En tilsynelatende omforent konsensus blant utbyggere i Oslo er at en bråstopp i boligsalget kan utløse en kraftig nedkjøling av boligbyggingen med en etterfølgende prisrekyl i 2018. Jeg undrer meg over hvorfor boligbyggere ikke bygger basert på en forventet økning i etterspørsel i 2018.

Jeg tror skoen trykker et helt annet sted. Oslo har nesten sluttet å vokse, mens Akershus vokser like mye som før. Er det da berettiget å spørre seg om byen tilføres en boligtype og dertil omkringliggende omgivelser folk ikke ønsker å bo i? I skrivende stund ligger det ute på finn.no 85 nyoppførte eneboliger, rekkehus, 2-, 3- og 4-mannsboliger for salg i Oslo, samtidig ligger det ute for salg 1.700 leiligheter. Kan en ubalanse i boligmangfoldet være årsaken til at Akershus vokser og vokser på bekostning av Oslo? Er dette grunnen til at småbarnsfamilier som søker etter å bo grønt og lavt i Oslo må søke ut av byen? I dette momentet ønsker altså byrådet å omforme småhusområder, såkalte utviklingsområder samt stasjonære områder i Oslo, til et bymessig preg. I praksis vil det si å sanere ca 600 boliger. Dette kan totalt tilsvare tilveksten av denne boligtypen oppført i Oslo de siste 4 årene. I samme periode er det bygget og bygges 7.000–8.000 leiligheter i Oslo.

Byrådets prognoser i kommuneplanens byutviklingsstrategi er basert på ca 8.500 nye innbyggere i Oslo pr år frem mot 2040. Det er god grunn til å tro at Byrådet har brukt en prognose i sin byutviklingsstrategi som ikke lenger vil være konsensus for den faktiske utvikling. Er dette skivebom, eller er det andre drivere bak prognosene? Utviklingen viser at nettoinnflyttingen fra resten av landet vil endre seg fra like stor inn- og utflytting til minus 2.000 årlig. Samt at netto innflytting fra utlandet er anslått til omkring 4.000 årlig. Den siste forutsetningen er beheftet med stor usikkerhet. Det kan altså bli netto fraflytting i det store og det hele.

Byrådet valgte å revurdere kommuneplanens utkast til byutviklingsstrategi, på grunn av en sterk reduksjonen i befolkningsveksten i Oslo. Vedtaket er nå en gylden mulighet for Oslos politiske ledelse å enes om å reversere helt ved å trekke ut utviklingsområdene fra kommuneplanen. Områder som med all tydelighet består av boligtyper som allerede er en mangelvare i Oslo.

Mer fra: Debatt