Debatt

Ikke bare lindre, men endre

Barnefattigdommen øker, og antall barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt var i 2016 101.000, ifølge SSB.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Barn som bor i familier med vedvarende lavinntekt har mindre muligheter til å delta i sosiale aktiviteter, idrett og kulturskole. De kan kjenne på en skam som kan utvikle seg til psykiske lidelser, og de kan havne utenfor i sitt nærmiljø. Det er en grusom start på livet.

Den brede enigheten om å bekjempe barnefattigdommen må snarest resultere i politisk vilje til konkrete tiltak som iverksettes nå. Ikke om noen år, i etterkant av flere vurderinger eller handlingsplaner. Regjeringens innsats må skjerpes betraktelig. Barnetrygden må økes, familier med vedvarende lavinntekt bør få tilbud om gratis barnehage. Men fattigdomsproblemet vil ikke løses før vi får en mer aktiv omfordelingspolitikk.

I januar kunne Bufdir legge fram en rapport om sju etaters arbeid med barnefattigdomsstrategien. Denne fikk kritikk fra Røde Kors og UNICEF for at den ikke inneholdt noe om hvilke tiltak som faktisk har fungert og hvorfor. Dessuten beskrev rapporten i hovedsak lindrende tiltak. Ikke tiltak som kunne endret familienes situasjon.

Vi mener denne beskrivelsen er betegnende for politikken som har vært ført. I for stor grad rettes søkelyset mot enkelttiltak som kan være goder for familiene, men som ikke får dem ut av deres vanskelige situasjon for godt. Barnefattigdom er symptomet på et samfunn og en velferdsstat som ikke evner å ta vare på alle, og inkludere flest mulig i arbeidsmarkedet, noe som rammer barna til de voksne som havner utenfor.

Med en regjering som ikke evner å ta de større nødvendige grepene, er det viktig med en aktiv opposisjon. Arbeiderpartiet setter nå ned et utvalg som skal lage et oppvekstpolitisk manifest. Det er vel og bra. Men vi mener Ap må bli langt mer offensive og komme på banen med forslag allerede nå. Barna har ikke tid til å vente på nok et utvalg som skal tenke seg fram til tiltak vi vet finnes.

Mer fra: Debatt