Debatt

Ikke bare et tap for kulturlivet

Det er bekymringsfullt når mangfoldet av kulturkritikere innskrenkes.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi vasser i filmer, låter, bøker og TV-serier. Mengden alternativer kan virke sløvende. Derfor er det svært viktig at vi har noen som kan hjelpe oss å finne fram til kvalitet. Hva vi ser, hva vi leser og hva vi hører former til sjuende og sist vår offentlige samtale. Hvem som blir sett og hørt har udiskutabel betydning for hvordan samfunnet utvikler seg videre. Derfor er det bekymringsfullt når mangfoldet i kulturkritikken innskrenkes, og når de som analyserer tendensene i kulturen blir færre.

Reaksjonene har vært mange etter at Dagsavisen kunne melde at Dagens Næringsliv har besluttet å kutte ut anmeldelser innen skjønnlitteratur, film og musikk. Kostnader må kuttes, og selv om avisen skal fortsette å dekke kulturfeltet, vil de ikke lenger tilby sine lesere en kvalitetsvurdering av nye filmer, musikk- eller litteraturutgivelser, slik de har gjort til nå. Flere kulturprofiler har reagert kraftig i sosiale medier, og noen truer med å si opp sitt abonnement. Det viser hvor viktig kulturkritikken i DN har vært.

DN viser til anmelderiet i avisen Morgenbladet, som eies av samme konsern, og mener deres lesere kan gå dit for kulturanmeldelser. Spørsmålet er om DNs kjernemålgruppe vil gjøre det.

Styrken ved å ha en sterk kulturdekning i våre mest leste aviser er at flest mulig får tilgang til å lese om det, selv om det kanskje er et annet stoffområde som har trukket dem til akkurat den avisen. DN når ut til et lesersegment som både regjeringen og store deler av kulturlivet har jobbet for at skal få mer kontakt med kultur. Å få flere pengesterke næringslivsaktører til å bidra til finansiering av kultur blir neppe lettere når noe så essensielt som kulturkritikk tas vekk fra «deres» avis.

Mediebransjen står overfor store omveltninger. At redaksjoner må endre sine prioriteringer ut fra hva som er lønnsomt er forståelig og nødvendig. Kulturkritikken har over lengre tid vært redusert i hele mediebransjen. Men det er en stor forskjell på å redusere antall anmeldelser og spisse seg inn på noen utvalgte utgivelser, og å fjerne alle anmeldelser.

Mer fra: Debatt