Debatt

I Vålerengas kjerke

Når «Nystemten» runger over Brann Stadion, står spillerne selv og synger med. Når «Vålerenga kjerke» spilles på Intility Arena, er det bare supporterne som renser strupehodene, spillerne har nok med sitt.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Utgjør det de 14 poengene som skiller Brann på serietoppen og Vålerenga på 7. plass foran morgendagens duell på Valle?

Neppe. Men lidenskapen i Bergen skal ikke undervurderes. Selv om stadion deres er en byggeplass i år, topper de ligaen med bare ett hjemmetap.

Verken «Nystemten» eller «Vålerenga kjerke» er rendyrkede fotballsanger. Men i Trond Ingebretsens vakre tekst handler det i hvert fall litt om fotballen i Vålerenga. «Nystemten» er en ren nasjonalsang for Bergen, den heter egentlig «Sang til Bergen» og ble for alvor brakt ut i verden da den 16 år gamle Sissel Kyrkjebø sang den i pausen i Eurosong-finalen i Grieghallen i 1986. Ettersom undertegnede den uka var Grand Prix-reporter i Bergen for den daværende A-pressen, i stedet for å dekke Diego Maradonas privatkamp på Ullevaal stadion, bare uker før det legendariske VM i Mexico han personlig vant, var Kyrkjebøs gjennombrudd det som huskes fra Grieghallen. Akkurat da var det ingen planer om å bruke låta på Branns hjemmekamper.

«Vålerenga kjerke» er opprinnelig skrevet som en hyllest til tekstforfatterens far, Trygve «Kremen» Ingebretsen, som spilte ti sesonger på A-laget. Linken er der.

Men Brann og Vålerenga benytter to flotte sanger som bekrefter årets likhet mellom klubbene. Begge har ett tap på hjemmebane. Brann har målforskjellen 14–11 på bortebane, VIF 14–11 på hjemmebane. Begge tapte 1–5 i Molde og vårkampen endte 0–0 på Brann Stadion.

Men hvem skrev «Nystemten»? Johan Nordahl Brun. Trønder selvfølgelig.

Mer fra: Debatt