ANNONSE

05-10-2017

I skyggenes dal

Så har vi kommet dit at en VM-kvalifiseringskamp med Norge er blitt Europas minst interessante.

San Marino - Norge i kveld kan bare vekke oppsikt med to utfall: Hjemmeseier eller uavgjort. Ved begge tilfeller blir Norge skandalisert.

Det skjer nok ikke. Men i dagens norske fotball-virkelighet skal man ikke ta noe for gitt. San Marino jublet som kjent hemningsløst for et år siden da de scoret sitt første VM-mål nettopp mot Norge.

Men det er altså opplevelser mot dette laget som har hatt stor betydning for norsk fotball. Og hvis vi skrur tida tilbake til 9. september 1992 kommer man til kampen som var startskuddet for Drillos første massive suksess. Veien til VM i USA i 1994.

San Marino var første motstander i kvalifiseringen, Kjetil Rekdal scoret etter fire minutter og det stoppet ikke før Erik Mykland hadde headet inn det niende og Rekdal igjen avsluttet med 10-0. Og senere kneblet dette norske laget både Tyrkia, Nederland og England. Dette er nostalgi. Men fotball er som kjent her og nå.

Og Lars Lagerbäcks Norge har dessverre ikke vært involvert i en mer ubetydelig VM-kamp siden 70-tallet, da det sjelden var noe tema at Norge skulle kvalifisere seg til mesterskap. Men man hang i hvert fall med en stund. San Marino - Norge er bunnkampen uten betydning. Den har heller ikke noe å si for de andre lagene i pulja. Tyskland går til VM og Nord-Irland (søndagens motstander på Ullevaal) tar annenplassen som gir omspill.

32 land skal til Russland neste år og både Sverige, Danmark og Island er posisjon til å komme seg videre. De kan til og med i teorien vinne puljene sine. Med andre ord: De er i en helt annen divisjon enn Norge.

Norge vil befinne seg i skyggenes dal lenge. EM-kvalifiseringen til 2020 blir helt ny og skal gå gjennom et Nations League som starter om et år. Da er Norge med igjen.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!