Kultur

I pose og sekk på Ekeberg?

En rekke truede arter har overlevd fordi Ekebergskogen ikke bare er en liten grønn lunge, men et betydelig skogområde uten inngrep.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet sammen med Sindre Buchanan, leder, Oslo MDG.

I et leserinnlegg i Dagsavisen (25.05.) forsvarer Jorleif Jørgenvåg fra Kultur­­etaten planene om kulturpark på Ekebergåsen. Han argumenterer for at parkplanene vil kunne tilpasses «et flott skogsområde». Vi er uenige. Det er nettopp størrelsen og det urørte preget som gjør Ekebergåsen så unik. Hvilken annen hovedstad kan skilte med et betydelig urskogområde, bare et steinkast fra sentrum?

Jørgenvåg har rett i at skulpturparken ikke vil bety at hele Ekebergskogen hogges ned. Han har også rett i at noen av påstandene om prosjektets omfang har vært overdrevet. Samtidig vil skulpturparken fortsatt bety et enormt inngrep i et sårbart område. De nye planene omfatter, ifølge Jørgenvåg, et område på 255 dekar, Frognerparken er på 320. En rekke truede arter har overlevd, nettopp fordi Ekebergskogen ikke bare er en liten grønn lunge, men et betydelig skogområde uten inngrep.

Flere miljøfaglige instanser avviser at parkplanene vil kunne tilpasses områdets naturkvaliteter, slik Jørgenvåg antyder. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus uttaler i sin høringsuttalelse at forslaget er i strid med Naturmangfoldlovens intensjon om bærekraftig bruk og vern av naturområder. De peker blant annet på at det er planlagt flere veier gjennom spesielt rike urørte områder der fugler og dyr kan trekke seg tilbake når det er mye folk på de eksisterende gangveiene.

I tiår etter tiår har Oslo kommune vist at det er mulig å prioritere langsiktighet, naturvern og lokaldemokrati på Ekeberg. Andre steder i byen har grønne lunger og verdifulle naturområder forsvunnet gradvis fordi hver enkelt utbyggingssak har virket relativt ufarlig. Utbyggeren har bare gjort krav på en liten andel av området, men i årenes løp har den samlede effekten av mange utbygginger utradert naturområdene fullstendig. At bystyret har bevart et rikt skogområde, med en slik beliggenhet, som Ekebergskogen er imponerende. Flere generasjoner med bypolitikere har konsekvent satt foten ned for utbyggerne – Miljøpartiet De Grønne vil videreføre den tradisjonen.

Samtidig som Miljøpartiet De Grønne i Oslo er sterke motstandere av skulpturparken, ønsker vi ikke å delta i demoniseringen av initiativtaker Christian Ringnes. Flere aktører synes å være hellig overbevist om at Ringnes utelukkende er en grådig kapitalist på jakt etter penger og status. Vi tror ikke han gjør dette bare ut fra kommersielle hensyn, og vi er enig med Ringnes i at Oslo fortjener flere parker. Som han selv sier det i Dagbladet, «Det finnes faktisk folk som bare vil gjøre noe godt.» Kritikken bør heller rettes mot byrådets behandling av saken. Vi oppfordrer for øvrig alle politiske partier til å ta et klart standpunkt i saken, slik at Oslos velgere kan bruke stemmeseddelen til å avgjøre hvilke hensyn som bør veie tyngst i Ekebergskråningen.

Mer fra: Kultur