Debatt

Hvorfor vil ikke Anne Lindboe ta virkeligheten inn over seg?

I sitt tilsvar beskylder Lindboe meg for å «ikke forstå sammenhengene».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Direktøren i Private Barnehagers Landsforbund, Anne Lindboe, må ha følt seg truffet av teksten min adressert til finansminister Siv Jensen. Jeg beskriver det som bekymringsverdig at finansministeren har større tiltro til lobbyistene i PBL enn til sin egen regjering. Dette på bakgrunn av at Siv Jensen lener seg på en rapport, kjøpt og betalt av PBL, fremfor grundig dokumentasjon fremlagt av hennes egen regjering.

I sitt tilsvar beskylder Lindboe meg for å «ikke forstå sammenhengene» i PBLs rapport (av Agenda Kaupang) som konkluderer slik: «Beregningene viser at det offentlige har spart i gjennomsnitt 2,15 milliarder kr hvert år de siste 9 årene på å tilby barnehageplasser i privat regi.»

La meg derfor presentere en gjennomgang av rapporten, gjort av Roar Eilertsen fra De Facto. Han pekte på, i hovedsak, tre faktorer som forklarer hvorfor det blir feil å sammenligne tallene på denne måten;

(http://web.velferd-uten-profitt.no/magiske-innsparingstall-fra-private-barnehagers-landsforbund/)

  1. Rapporten blander sammen hvilke kostnader private barnehagene har til drift med hvor mye som gis i offentlige tilskudd til private, altså hvilke kostnader det offentlige har med barnehagene;De faktiske kostnadene i den enkelte private barnehage har ingenting å si for de offentlige kostnadene ettersom de private barnehagene får sine tilskudd helt uavhengig av hvilke faktiske kostnader de har i barnehagene. Det er altså ingen sammenheng mellom de faktiske driftskostnadene i private barnehager og hva disse barnehagene koster det offentlige.
  1. Rapporten gir inntrykk av at forskjellene i driftskostnader er mye større enn det de faktisk er. En forskningsrapport fra Telemarksforskning (Kostnader i barnehager 2015) viser at de tallene som Agenda Kaupang opererer med er feil. Det er riktig at det brukes mer penger pr oppholdstime i kommunale barnehager enn i private, men forskjellene er mye mindre enn det Agenda Kaupang har beregnet. Mens Agenda Kaupang hevder at de kommunale kostnadene er ca 10 % høyere enn de offentlige tilskuddene til de private barnehagene, dokumenterer Telemarksforskning at kostnadsforskjellen mellom kommunale og ordinære private barnehager i 2015 var 3,7 %. Familiebarnehager er ikke medregnet, og kostnader til tiltak for barn med spesielle behov er holdt utenfor både i kommunale og ordinære private barnehager. Det reduserer «innsparingen» fra 2,15 milliarder kr til 0,8 milliarder kr.
  1. Rapporten gir ingen forklaringer på hvorfor det faktisk er noe dyrere med kommunale enn med private barnehageplasser.

De viktigste årsakene er; Pensjonsutgiftene i kommunale barnehager er høyere. Personalkostnadene (ekskl pensjon) er høyere per årsverk i kommunale barnehager. Lønnskostnadene er høyere (sannsynligvis pga lengre ansiennitet og større pedagogtetthet), og utgjør 83,8 % av kostnadene i kommunale barnehager mot 76,8 % i private.

Det er færre barn pr voksen i de kommunale barnehagene (bedre bemanning) Det er flere deltidsplasser i kommunale barnehager (som er kostnadsdrivende) Og de private barnehagene er gjennomgående større enn de kommunale (det er noen stordriftsfordeler).

Han oppsummerer med at Agenda Kaupangs konklusjon derfor kan omskrives slik: Dersom man fjerner alle ekstrakostnadene til lønn og pensjon som man har i de kommunale barnehagene, kjører inn flere barn pr voksen, begrenser antall deltidsplasser, og fyller opp i større barnehager, ja da vil staten sparer penger på å bruke private barnehager.

Er det denne barnehagevirkelighet Lindboe ønsker seg?

Lindboe avslutter med å hevde at hun er en stolt representant for alle sine medlemsbarnehager, med ulike selskapsformer. Har hun ikke fått med seg det gryende opprøret i egen organisasjon?

Lenge har små, enkeltstående og ideelle barnehageeiere ropt varsko om konsernmakten som rår i PBL. PBL har nemlig ordnet det slik at små enkeltstående barnehager, som stort sett er ideelle, kun får ha med fullmakt til å stemme på vegne av andre enkeltstående barnehager i egen kommune, mens de store kommersielle konsernene kan ha med fullmakter fra alle sine barnehager.

Flere av Lindboes medlemsbarnehager, som riktignok ikke inngår i store konsern med superprofitt, er bekymret for at kapitalkreftene skal få for mye innflytelse på bekostning av hensynet til barnas beste.

Senest i går skrev Bente Seierstad, Daglig leder Trollsteinen barnehage, på barnehage.no at Lindboe er «upresis om virkeligheten» med sine innspill i den offentlige debatten.

Striden står ikke om alle private barnehager. Striden står om de private kommersielle, som driver barnehager for å berike seg på skattepenger bevilget til barna våre.

Hvorfor vil ikke PBL være med på laget?

Mer fra: Debatt