Debatt

Hvorfor vegetar?

De fleste av oss ønsker god helse, en sunn planet og glade dyr. Hvorfor spiser vi da stadig mer kjøtt?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vegetarianisme har blitt diskutert mye i sommer. Tidsskriftet Samtiden dedikerte sitt siste nummer til teamet dyrevern og vegetarianisme. Morgenbladet hadde vegetarianisme som hovedsak i forrige uke. Og i både Nationen og Aftenbladet ruller debatter om dyrevern i dette øyeblikk. Men skjer det egentlig noe? Utstrakt debatt, kjøttfri mandag i staten og nye vegetarprodukter hos hver eneste dagligvarekjede – hva utgjør det sånn egentlig? Foreløpig dessverre veldig lite. Nordmenn spiser fremdeles mer og mer kjøtt for hvert eneste år som går. Økt fokus på vegetarianisme betyr åpenbart ikke at folk faktisk kutter i kjøttkonsumet. Men det må vi.

Det er tre veldig gode grunner til at verdens kjøttkonsum må ned og de er: helse, miljø og dyrevelferd. Helse er det individuelle hensynet. Et plantebasert kosthold vil umiddelbart kunne gagne deg som individ. For mens WHO anbefaler et inntak av 0,75 gram protein per kilogram ideell kroppsvekt hver dag, så spiser mange nordmenn langt mer. Om du for eksempel drikker melk, spiser ost og kjøttpålegg til frokost og lunsj og i tillegg spiser kjøtt til middag, om du altså har animalsk protein representert i kanskje alle dagens måltider, da er du trolig en av dem som ligger godt over hva du behøver å få i deg. Og det er ikke bra. Forsking viser at høyt inntak av animalsk protein kan resultere i konstant produksjon av frie radikaler som igjen kan lede til kreft. Plantebaserte kostholdsmønstre kan videre redusere risiko for livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, overvekt, samt flere typer kreft, altså sykdommer som er meget utbredt her til lands. Selvsagt kan vegetarianere også være usunne, men et variert og godt plantebasert kosthold vil kunne utgjøre en bedre helse for veldig mange.

Miljø er kanskje det største argumentet for vegetarianisme. Ut ifra et miljøperspektiv vil det gagne både deg og alle rundt deg om du spiste mindre kjøtt. Ifølge International Panel of Climat Change sto landbruks- og matvareproduksjon for ca 25 prosent av verdens utslipp av drivhusgasser i 2010. Det er en andreplass, rett bak verstingen energisektoren. LANGT over for eksempel transport, som ligger på rundt 14 prosent. Ifølge FNs klimapanel kan utslippene fra matvareindustrien øke med 80 prosent fram til 2050 dersom vi ikke legger om kursen. Det har vært forsket så mye på forholdet mellom utslipp av drivhusgasser og matproduksjon at du nå nærmest ikke kan kalle deg miljøengasjert og fortsette å spise (i alle fall rødt) kjøtt. Den største kilden til drivhusgass er produksjon av storfekjøtt, med tre ganger så store utslipp som svin og fisk. Det er videre en myte at noen typer kjøttproduksjon kan ”friskmeldes” som forurensere. En forskergruppe fra University of Minnesota fant blant annet at produksjonen av 100 gram fisk faktisk slipper ut like mye drivhusgasser som produksjonen av 100 gram svinekjøtt. Når verdensbefolkningen nå øker med 80 millioner mennesker hvert år, så vil utslippene av drivhusgasser fortsette å øke noe enormt dersom vi alle skal føs av kjøtt i tilsvarende mengder som hva vi spiser nå. Om vi ønsker en levedyktig planet for barnebarna, kanskje til og med til barna, våre så kan vi rett og slett ikke fortsette å spise like mye kjøtt. Ikke bare det; vi må belage oss på å spise langt mindre.

Til sist kommer det etiske dilemmaet, spørsmålet om dyrevelferd. Er det greit å drepe dyr vi ikke trenger å drepe, kun for å spise ting vi liker, men ikke er avhengige av? Er det ok å holde dem innelåst, ok å holde dem kunstig drektige, ok å tvangsfore dem slik at vi kan kose oss med kjøttet og melken deres etterpå? Vegetarianere og veganere mener selvsagt at svaret her er nei. Og i Norge sniker mange seg unna dette spørsmålet via en trøstende tanke om at alle norske dyr går rundt og koser seg i gresskledde dalfører. Men det stemmer ikke. Mattilsynet avdekker stadige brudd på loven når det kommer til dyrehold i Norge. For et par uker siden ropte de blant annet varsko om elendige forhold for slaktegris i Rogaland, det fylket med flest svineprodusenter i hele landet. De fant griser som biter halene av hverandre i ren frustrasjon, syke griser som blir spist på av friske griser, og griser som ligger tilsmurt i egen avføring og urin i flere av grisefjøsene de besøkte. Regiondirektør Hallgeir Herikstad betegnet situasjonen som ”nedslående” og sier Mattilsynet er direkte bekymret. Det burde vi andre også være. Dessuten er norske forbrukere akkurat like ansvarlige som alle andre i verden for de lidelsene som påføres dyr i testlaboratorier for kosmetikk og lignende forbruksartikler hver eneste dag.

Ønsker du god helse? Ønsker du en bærekraftig planet for fremtiden? Mener du dyr er noe mer enn en vare som kun eksisterer for ditt forbruk? Det å svare ja på disse spørsmålene fremstår som enkelt, men er i realiteten slitsomt fordi svaret krever en konkret endring i adferd. Men gjør det – svar ja og gjør en endring! For vegetarmat er bra for helsen og best for miljøet – og ikke minst best for dyrene.

Mer fra: Debatt