28-08-2014

Hvorfor Afrika, TV 2?

TV 2 dumper seks bortskjemte jenter i en afrikansk by og lager underholdning av det. Her bør det ringe mange varselbjeller.

«Herregud kor døm stirrer», sier en av jentene, mens en skokk med menn fra Rwanda ser kritisk mot de seks jentene som akkurat har blitt dumpet i Rwandas hovedstad Kigali. Og jeg skjønner godt at de glor. Norske jenter, kledd totalt feil etter kulturen i Rwanda og malplassert i et land der de strengt tatt ikke har noe å gjøre.

Sånt blir det god underholdning av, mener TV 2. Under forrige sesong av «Ingen kjære mor» sendte de bortskjemte ungdommer inn i jungelen, men denne gangen har de altså valgt Rwanda. Og ikke bare Rwanda, men TV 2 presenterer et land som ifølge jentene selv lukter «som syden, berre skittent». Rwanderne selv fremstår nesten som skuespillere i TV2s regisserte bilde av Afrika. «Ka e galt med døm», spør ei av jentene om de lokale innbyggerne. TV 2 skal ha skryt for å presentere deler av Rwandas triste historie til et bredt publikum, men dessverre får stereotypiene råde også her. Foreløpig er bare første episode sendt, så det er fortsatt håp for bedring.

Selvsagt er det jentene som står i fokus i serien, og ikke rwanderne. Men er det virkelig dette dårlig oppdratte jenter trenger? Det er positivt at unge nordmenn vil oppleve verden, og spesielt Afrika som trolig er et av de mest spennende kontinentene vi har. Problemet oppstår når vi ender opp med å gjøre afrikanerne til statister i vårt eget forsøk på å fremstå bedre. I sommer gikk vi i Digni kritisk ut mot Afrika-selfies, altså selfies med søte afrikanske barn. Problematikken er den samme når TV 2 velger å sende jentene til Rwanda. Det fremstår som at TV 2 har tenkt at «her må det være helt ekstremt fælt å leve. Dette må være et av de verste stedene vi finner». Spørsmålet er bare om de spurte innbyggerne i Rwanda først, om de kunne tenke seg besøk av en gjeng jenter som er vant med å få livet servert på sølvfat? Hvordan ville vi reagert om seks klysete milliardærdøtre fra USA ble dumpet på Flisa for å se om de taklet å leve som en norsk middelklassefamilie?

Norske nyhetsmedier har i en årrekke hatt press på seg for å fremme et mer nyansert bilde av Afrika. Og vi ser stadig vekk små, men positive endringer. Nå bør underholdningsavdelingene følge etter.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!