Debatt

Hvor lenge er det greit å bryte loven?

Loven er klar. Det skal være lik lønn for arbeid av lik verdi. Hvor lenge er det greit at denne loven brytes?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

SSBs seneste oppdatering av nøkkeltall for likestilling viser at kvinners månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 86,1 prosent av menns månedslønn i 2015. Denne forskjellen har vært relativt stabil de siste 20 årene.

Som fagbevegelsen for øvrig har YS-forbundet Negotia i mange år vært opptatt av likestilling og likeverd. Skritt for skritt har vi lykkes med stadig små fremskritt på ulike områder, ikke minst hva gjelder mangfold og toleranse. Da er det skuffende at på et av de mest grunnleggende områder skjer det lite: nemlig lik lønn for arbeid av lik verdi.

Når «alle» er enige om at vi skal ha likelønn, og «alle» samtidig vet at vi fortsatt ikke er i mål, mener Negotia at tiden er inne for å håndheve loven sterkere. Det kan ikke lenger aksepteres at bedrifter opererer med ulik lønn for arbeid av lik verdi. Det kan ikke lenger aksepteres at «vi må ta tiden til hjelp» for å rette opp i dette. Tallene fra SSB viser at det knapt har skjedd noen utvikling på 20 år. Vi skal selvsagt være glade for at dette er i orden mange steder, men det gir ingen grunn til at lovbrytere skal få fortsette. Lønn og økonomisk uavhengighet er noe av det mest sentrale for enhver arbeidstaker.

Negotia mener at myndighetene, i første omgang gjennom økt tilsyn fra Arbeidstilsynet og Likestillingsombudet, må prioritere dette arbeidet. Videre må det gis klare pålegg, eventuelt straff, for arbeidsgivere som ikke overholder loven på dette området. Vi er i 2016. Det er skuffende at denne problematikken fortsatt ikke er løst.

Mer fra: Debatt