Kultur

Hvor er Peter Hanke-kritikerne?

Ifølge daværende statsminister Jens Stoltenberg var den norske deltakelsen i bombekrigen mot Libya god trening for det norske flyvåpenet. Hvorfor er det ingen som protesterer? Hvor er alle menneskerettighetsaktivistene som gikk løs på Peter Handke?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I tilknytning til Natos såkalte humanitære intervensjon, altså bombekrig, mot Libya skal daværende statsminister Jens Stoltenberg, i en samtale med lederen for de svenske sosialdemokratene, ha uttalt at deltakelsen i krigsoperasjonene mot Libya hadde vært god trening for det norske flyvåpenet. En så kynisk uttalelse skal man tilbake til nazilederen Hermann Gørings skryt av den tyske deltakelsen i den spanske borgerkrig som god trening for det tyske luftvåpenet for å finne en historisk parallell til. Hvorfor er det ingen som reagerer? Hvor er de nå, alle de som i fredens og menneskeverdets navn protesterte mot tildelingen av Ibsenprisen til serbiavennen Peter Hanke?

Hvor er Helsingforskomiteen? Hvor er Bernt Hagtvet? Hvor er alle de andre som skrev pompøse kronikker om fred, menneskerettigheter, massakrer, benektelse av overgrep og ytringsansvar for å protestere mot pristildelingen til Hanke? Om intellektuelle som Hanke har politisk makt kan diskuteres. At Stoltenberg som i dag er generalsekretær i Nato, har stor politisk makt er udiskutabelt. I en gitt situasjon vil Stoltenberg kunne spille en nøkkelrolle ved valget mellom krig og fred. Ut fra et realpolitisk perspektiv burde det være hundre ganger større grunn til å diskutere Stoltenbergs syn på bombekriger enn Hankes syn på begivenhetene på Balkan.

Dersom Putin hadde beskrevet den russiske krigføringen i Tsjetsjenia som god trening for det russiske flyvåpenet, ville Helsingforskomiteen trolig ha anmeldt ham til Den internasjonale straffedomstolen i Haag, og personer som Hagtvet hadde kastet seg over pc-en for å forfatte sine protester. Hvorfor tier de nå?

Trykket i Klassekampen 18. oktober 2014

Mer fra: Kultur