Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde.

Vis bildetekst
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

15-05-2018

Hvis noen har en jobb til meg skal jeg forlate gata og begynne å jobbe nå i dag!

Dere som tror at vi velger å tigger istedenfor å jobbe skjønner ikke hvor hardt det er å tigge. Hele dagen sitter vi på gata. Det gjører vondt i kroppen og vi skammer oss. Men hvilke alternativer har vi?

Tusen takk til alle som har svart på bloggen min! Takk både til dem som kommenterte pent og stygt. Jeg er ikke sur på noen, men jeg vil prøve å svare på deres spørsmål. Spesielt vil jeg svare alle dere som tror at vi som tigger ikke vil jobbe. At vi er late. At vi velger å tigge istedenfor å jobbe.

Det er ikke sant at vi som tigger er late, tvert imot arbeider «Romfolk» (Roma)  mer og lenger en de fleste andre. Selv begynte jeg å jobbe da jeg var ni år. Jeg arbeidet i landbruket og jeg laget murstein. Jeg har ikke opplevd barndom slik som dere i Norge. Jeg gikk to dager i uken på skole og de resterende dagene arbeidet jeg for å tjene penger til mat. Jeg husker at jeg drømte om å eie noen leker. Jeg drømte om å kunne velge hva jeg ville spise.

Som voksen arbeidet jeg åtte år i landbruket i Italia. Jeg arbeidet 12-14 timer hver dag og tjente 100 kr dagen.  En dag ble jeg og mange andre Roma erstattet av maskiner. Nå finnes det ikke jobber for oss i landbruket lenger.

Dere som tror at vi velger å tigger istedenfor å jobbe skjønner ikke hvor hardt det er å tigge. Hele dagen sitter vi på gata. Det gjører vondt i kroppen og vi skammer oss. Men hvilke alternativer har vi?

Jeg vil mer en alt annet i livet finne en jobb i Norge. Men hvordan skal jeg finne en jobb? Jeg snakker hverken norsk eller engelsk. Jeg har ikke utdannelse. Hvem vil ansette  meg? Hvis noen har en jobb til meg skal jeg forlate gata og begynne å jobbe nå i dag!

Så igjen, at jeg skulle være lat, er ikke sant. Jeg tror ingen kvinner i Norge har jobbet så hardt og så lenge som jeg har i hele mitt liv. Jeg og mine landskvinner vet ikke hvordan det er å gå på en restaurant eller et diskotek, vi vet bare hvordan det er jobbe.

 

Oversatt fra rumensk av Johanna Eidse-Frænkel i Kirkens Bymisjon

 

 


Meninger Nyemeninger Tigging

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!