ANNONSE
Erna Solberg tar imot hyllesten på Høyres valgvake mandag kveld. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Erna Solberg tar imot hyllesten på Høyres valgvake mandag kveld. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Vis bildetekst

12-09-2017

Hvilken vei vil du, Erna?

I 2013 da Høyre og Frp tok makta, var det snakk om hvordan Høyre skulle påvirke Frp.

Skulle partiet på ytre høyre bli mer ansvarlige? Nå når valgkampen er bak oss er det på tide at Høyre tar et oppgjør med hvordan Frp-samarbeidet har påvirket dem.

I 2013 skrev Erna Solberg en kronikk på NRK Ytring om Høyres grunnleggende verdier, og om hva det var som gjorde at hun valgte akkurat dette partiet. I kronikken viser hun også til et sitat fra tidligere Høyre-profil, Jo Benkow: «Jeg velger Høyre, fordi det er det partiet som best sikrer meg retten til å være annerledes.»

Høyre er et parti som tradisjonelt har stått for trosfrihet, individets valgfrihet, likestilling og mangfold. I partiprogrammet står formuleringer om at minoriteter må sikres mulighet til å beholde eget språk og egen kultur. Høyre vil bekjempe brudd på menneskerettigheter globalt.

Frp har drevet en ekstrem valgkamp. Forslag om å utfordre menneskerettighetene til asylsøkere, å ta barnetrygden fra barn som ikke kan norsk, å tvangskastrere pedofile har sammen med Listhaugs ulike stunts tatt søkelyset vekk fra regjeringspartienes felles kjepphester. Erna Solberg har allerede fått mye kritikk for å stå musestille i vannet, mens Frp-statsråder har plasket om kapp rundt henne.

Ap vant årets skolevalg, og nestleder i AUF, Ina Libak, forteller Agenda Magasin at ungdommene har vært mer opptatt av ideologi, verdier og retorikk enn før. Klima og flyktninger ble tvunget på agendaen av skoleungdommen. Det bør Solberg notere seg. Det kan godt være at et Frp-samarbeid er lett å svelge for rikinger som ønsker videre skattelette. For den yngre generasjonen er det viktigere med en partileder som tar tydelig standpunkt i sentrale verdispørsmål. Valget er over. Nå kan du våkne, Erna.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!